Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 8
Yeni Arkeolojik Verilerin Işığında Kuzey Batı İran Prehistoryasi’nın Kısa Bir Değerlendirmesi
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuzeybatı İran’da arkeolojik kazılar yoluyla araştırılan yerleşmelerin çoğu İran’ın kuzeybatısındaki Urmiye Gölü Havzası’nda olup, gölü çevreleyen alan içinde kalır. Urmiye Gölü Havzası, geçmişte ve günümüzde gerçekleştirilen arkeolojik faaliyetlerin ağırlık merkezidir. Bu havzanın tarih öncesi dönemleri Geç Neolitik Çağ Hacı Firuz Kültürü ile başlar. Arkeolojik kültür silsilesi Hasanlu’da saptanan Hacı Firuz, Kuzeybatı İran’ın bilinen en eski yerleşim yeridir. Ancak, Hacı Firuz kültür evresi ile Erken Kalkolitik Çağ’a tarihlenen Dalma evresi arasındaki bin yıllık boşluk henüz yeni verilerle tam doldurulamamıştır. Geç Kalkolitik Çağ’ın erken evresinde, İran Platosu’nun batısındaki Urmiye Gölü Havzası’nda ve Aras Nehri’nin güneyinde, örneğin Kül Tepe’de, Dalma çanak çömlek geleneğinin yayıldığı görülmektedir. Geç Kalkolitik Çağ’ın daha geç evrelerinde ise Dalma çanak çömleği yerini, yine aynı bölgelerde saptanan, saman yüzlü çanak çömlek geleneğine bırakmıştır. İlk Tunç Çağı’na gelindiğinde, Kuzeybatı İran’ın Transkafkasya ve Doğu Anadolu’ya da yayılan, Kura-Aras Kültürü’nün etkisine girdiği ve bu dönemdeki yerleşimlerin söz konusu kültürel geleneğin bir parçası olduğu görülür. Orta Tunç Çağı Urmiye Gölü Havzası’nda esas olarak dönemin mezarlıkları ve az sayıda yerleşim yeriyle temsil edilmekte, bu buluntu yerleri Urmiye boyalı çanak çömlek geleneğine dayanarak tanımlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

In light of new archaeological data, a brief assessment of the Northwestern Iran Prehistoryasi
2023
Yazar:  
Özet:

Most of the settlements explored through archaeological excavations in northwestern Iran are in the Urmiye Lake Bay in northwestern Iran and remain within the area surrounding the lake. The Urmiye Lake Pool is the center of the weight of archaeological activities carried out in the past and today. The prehistoric period of this pool begins with the late Neolithic Age's Hague Firuz Culture. Haki Firuz, found in the archaeological cultural silence Hasanlu, is the oldest settlement known in northwestern Iran. However, the thousand-year gap between the Hacı Firuz culture stage and the Dalma stage dated to the Early Calculate Age has not yet been fully filled with new data. In the early stages of the late Calcolic era, the tradition of Dalma cranberry is seen to spread in the Urmiye lake pool in the west of the Iranian plateau and in the south of the Aras River, for example, in the Gul Mountains. In the later stages of the Calcolic Age, Dalma left the place of the cranberry, again found in the same areas, the cranberry cranberry tradition. When it comes to the First Tunch Age, it appears that the northwestern Iran was influenced by the Kura-Aras culture, which spread to Transcaphasia and Eastern Anadolu, and that the settlements in this period were part of the cultural tradition in question. The middle-age Urmiye lake pool is mainly represented by the time's tombs and a small number of settlements, these locations are defined based on the tradition of Urmiye painted cranberries.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.107
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi