Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 99
 İndirme 15
Okulda Örgütsel Barış Ölçeği (oöbö) Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2021
Dergi:  
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı okullarda örgütsel barış düzeyini belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ilinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliliğinin Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ile incelenmesi aşamasında 622, faktör yapılarının doğrulanması amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) aşamasında 1174 öğretmenden veri sağlanmıştır. AFA sonucunda 27 madde ve dört faktörden (denge, liderlik, politikalar, çevre) oluşan bir yapı elde edilmiştir. Ölçeğin açıkladığı toplam varyans %53,525 hesaplanmıştır. AFA sonucunda Ölçek maddelerin faktör yük değerleri 0,370 ile 0,857 arasında, düzeltilmiş madde-toplam korelasyonu ise 0,367 ile 0,847 arasında yer almıştır. Ölçeğin dört faktörlü yapıyı ölçtüğü DFA ile de doğrulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği için Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı, madde toplam korelasyonları ve tabakalı alpha değerlerine bakılmıştır. Cronbach Alpha değerleri faktörler için sırasıyla 0,931, 0,923, 0,651, 0,758 ve tüm ölçek için tabakalı alpha değeri 0,95 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin ölçüt geçerliğini belirlemek için eşdeğer ölçek kullanılmış, iki ölçek arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0.889, p<0,01). Ayrıca ölçeğin kesme puanın oluşturulması için kümeleme analizi yapılmış, belirlenen üç küme “pozitif barış”, “negatif barış”, “örgütsel kavga” olarak adlandırılmıştır. Gerçekleştirilen tüm geçerlik ve güvenirlik analizi sonuçları, Okulda Örgütsel Barış Ölçeği’nin öğret-menlerin örneklem olarak belirleneceği çalışmalarda geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanıla-bileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Organizational Peace Scale In School (oobo) Validity and Safety Study
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to develop a valid and reliable measurement tool to determine the level of organizational peace in schools. The research work group is made up of teachers working in the province of Sanlıurfa in the 2020-2021 educational year. At the stage of the study of the structural validity of the measurement with the Opening Factor Analysis (AFA), 622, data from 1174 teachers were provided at the verifying Factor Analysis (DFA) stage in order to verify the factor structures. The AFA resulted in a structure consisting of 27 matters and four factors (balance, leadership, policies, environment). The total variance revealed by the scale is estimated at 53.525%. According to the AFA, the factor load values of measurement substances were between 0.370 and 0.857, while the corrected substance-collective correlation was between 0.367 and 0.847 It is also confirmed by the DFA that measures the four-factor structure of the measurement. For the reliability of the measurement, the Cronbach Alpha internal consistency ratio, the total correlations of the substance and layer alpha values were considered. The Cronbach Alpha values are calculated as 0.931, 0.923, 0.651, 0.758 for the factors respectively and the layer alpha values for the entire scale as 0.95. The equivalent scale used to determine the measurement validity of the measurement, the two scales were determined to have a statistically meaningful relationship in a positive direction (r=0.889, p<0.01). Furthermore, the aggregation analysis was carried out to create the cutting point of the scale, the three groups identified were called "positive peace", "negative peace", "organic struggle". All the validity and reliability analysis results have shown that the Organizational Peace Scale in the School can be used as a valid and reliable measurement tool in the studies in which teachers will be determined as a sample.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.934
Atıf : 11.550
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini