Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 4
Sözlükbilimde Etiketleme ve Dilbilgisel Terimlerin Etiketlenmesi Sorunu
2020
Dergi:  
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale, sözlüklerde yer alan kullanım etiketleri ve bunların kodlanması üzerinde durulmuştur. Türkiye’de en çok kullanılan beş sözlüğün makro yapısı içinde kullanım etiketi ve kodlama düzeni sınıflandırma düzeni hakkında çeşitli tespitler yapılmış ve dilbilgisel terimlerin genel sözlük, özel sözlük bağlamında nasıl etiketlendiği ve düzenlendiğine odaklanmıştır. Bu çalışma nitel bir araştırma olup betimsel bir yöntem kullanılmıştır. Avrupalı araştırmacıların kullanım etiketlerini sınıflandırma tecrübeleri derlenmiş, ardından Türkçe sözlüklerde kullanım etiketlerinin sınıflandırılması ve grup etiketleri kategorisinden dilbilgisel etiketlerin kodlama ve tutarlılık sorunlarına eğilmiştir. Sözlükbilimsel sorgulamada kullanıcıların işini kolaylaştırmak, ona yol göstermek ve sözcükleri doğru kullanımını sağlamak içi başvurulan etiketleme bir düzenleme ve kodlama işlemidir ve sözlük metninin giriş kısmında yer alır. Çalışma alanını TDK Türkçe Sözlük (TDK-TS), Misalli Büyük Türkçe Sözlük (MBTS), Doğan Büyük Türkçe Sözlük(DBTS), Ötüken Türkçe Sözlük(ÖTS), Dil Derneği Türkçe Sözlük (DD-TS) olmak üzere beş sözlüğün etiketleme ve kodlama sistemi ve dilbilgisel etiketlerin sorunları oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Problem Of Labelling and Labelling Of Language Terms
2020
Yazar:  
Özet:

This article focuses on the use labels in the dictionaries and their coding. In the macro structure of the five most commonly used dictionaries in Turkey, various detections have been made on the classification layout of the use label and coding layout and the focus is on how language terms are labeled and edited in the context of the general dictionary, the special dictionary. This study is a qualitative research and used an imaginary method. European researchers’ experiences of classification of usage labels have been collected, then the classification of usage labels in Turkish dictionaries and the group labels category have been linked to the problems of coding and consistency of linguistic labels. In the dictionary query, to facilitate the work of users, to guide it and to ensure the correct use of the words is a process of editing and coding, and is included in the entrance of the dictionary text. The work area is the TDK Turkish Dictionary (TDK-TS), Misalli Great Turkish Dictionary (MBTS), Doğan Great Turkish Dictionary (DBTS), Ötüken Turkish Dictionary (ÖTS), Language Association Turkish Dictionary (DD-TS) and five dictionaries’ labelling and coding system and linguistic labelling problems.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 668
Atıf : 1.038
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini