Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘‘annem İçin’’ İsimli Şiirinin Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Temalara Uygunluk Açısından İncelenmesi
2023
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962), Türk şiirinin önemli isimlerinden biridir. Ahmet Hamdi’nin şiiri kullandığı teknikler, imajların çokluğu, anlamın kapalılığı ve dili kullanma yöntemleri ile özüne ulaşılması zor bir şiirdir. Şiirde rüya ve zaman kavramlarını kullanarak saf şiire ulaşmayı amaçlamış ve bunun yanında varlık ile yokluk arasındaki çatışmadan beslenerek eserler vermiştir. Varlık ile yokluğu ele alırken kullandığı temalar arasında ölüm ve yalnızlık birçok eleştirmenin dikkatini çekmiş ve Ahmet Hamdi’nin şiirleri üzerine günümüze kadar çok sayıda inceleme yapılmıştır. Ahmet Hamdi’nin ölüm ve yalnızlık temalarına yoğunluk vermesindeki en büyük etken annesini henüz 13 yaşında iken kaybetmesidir. Ölüm teması üzerine şiirler yazan şair, annesi Nesime Bahriye Hanım için de şiirler yazmıştır ve bunlardan birisi ‘‘Annem İçin’’ şiiridir. Çalışmada Ahmet Hamdi’nin ‘‘Annem İçin’’ şiirinin Türkçe ders kitaplarında yer alan temalara uygunluğuna bakılması amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi durum deseni tercih edilmiştir. Veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Erdemler, millî kültürümüz birey ve toplum, okuma kültürü, iletişim, hak ve özgürlükler, duygular ve sanat temalarına ilişkin şiirde göndermeler görülmektedir. Milli dil zevkine varılmasında öncülük eden yeni ifade olanakları sunan kimi zaman örtük kimi zaman uzak çağrışımlar kullanarak duyguların daha iyi dile getirilmesini sağlayan Ahmet Hamdi’yi yeni nesille tanıştırmak için ders kitaplarının en iyi materyal olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak çalışmadaki bulgular ışığında uygun temalar esas alındığında “Annem İçin” şiiri ders kitaplarında yer bulacak şiirleri arasındadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962), Türk şiirinin önemli isimlerinden biridir. Ahmet Hamdi’nin şiiri; kullandığı teknikler, imajların çokluğu, anlamın kapalılığı ve dili kullanma yöntemleri ile özüne ulaşılması zor bir şiirdir. Şiirde rüya ve zaman kavramlarını kullanarak saf şiire ulaşmayı amaçlamış ve bunun yanında varlık ile yokluk arasındaki çatışmadan beslenerek eserler vermiştir. Varlık ile yokluğu ele alırken kullandığı temalar arasında ölüm ve yalnızlık birçok eleştirmenin dikkatini çekmiş ve Ahmet Hamdi’nin şiirleri üzerine günümüze kadar çok sayıda inceleme yapılmıştır. Ahmet Hamdi’nin ölüm ve yalnızlık temalarına yoğunluk vermesindeki en büyük etken annesini henüz 13 yaşında iken kaybetmesidir. Ölüm teması üzerine şiirler yazan şair, annesi Nesime Bahriye Hanım için de şiirler yazmıştır ve bunlardan birisi ‘‘Annem İçin’’ şiiridir. Çalışmada Ahmet Hamdi’nin ‘‘Annem İçin’’ şiirinin Türkçe ders kitaplarında yer alan temalara uygunluğuna bakılması amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi durum deseni tercih edilmiştir. Veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Erdemler, millî kültürümüz; birey ve toplum, okuma kültürü, iletişim, hak ve özgürlükler, duygular ve sanat temalarına ilişkin şiirde göndermeler görülmektedir. Milli dil zevkine varılmasında öncülük eden yeni ifade olanakları sunan kimi zaman örtük kimi zaman uzak çağrışımlar kullanarak duyguların daha iyi dile getirilmesini sağlayan Ahmet Hamdi’yi yeni nesille tanıştırmak için ders kitaplarının en iyi materyal olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak çalışmadaki bulgular ışığında uygun temalar esas alındığında “Annem İçin” şiiri ders kitaplarında yer bulacak şiirleri arasındadır.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mavi Atlas

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 1.083
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini