User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 6
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘‘Annem İçin’’ İsimli Şiirinin Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Temalara Uygunluk Açısından İncelenmesi
2023
Journal:  
Mavi Atlas
Author:  
Abstract:

Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962), Türk şiirinin önemli isimlerinden biridir. Ahmet Hamdi’nin şiiri kullandığı teknikler, imajların çokluğu, anlamın kapalılığı ve dili kullanma yöntemleri ile özüne ulaşılması zor bir şiirdir. Şiirde rüya ve zaman kavramlarını kullanarak saf şiire ulaşmayı amaçlamış ve bunun yanında varlık ile yokluk arasındaki çatışmadan beslenerek eserler vermiştir. Varlık ile yokluğu ele alırken kullandığı temalar arasında ölüm ve yalnızlık birçok eleştirmenin dikkatini çekmiş ve Ahmet Hamdi’nin şiirleri üzerine günümüze kadar çok sayıda inceleme yapılmıştır. Ahmet Hamdi’nin ölüm ve yalnızlık temalarına yoğunluk vermesindeki en büyük etken annesini henüz 13 yaşında iken kaybetmesidir. Ölüm teması üzerine şiirler yazan şair, annesi Nesime Bahriye Hanım için de şiirler yazmıştır ve bunlardan birisi ‘‘Annem İçin’’ şiiridir. Çalışmada Ahmet Hamdi’nin ‘‘Annem İçin’’ şiirinin Türkçe ders kitaplarında yer alan temalara uygunluğuna bakılması amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi durum deseni tercih edilmiştir. Veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Erdemler, millî kültürümüz birey ve toplum, okuma kültürü, iletişim, hak ve özgürlükler, duygular ve sanat temalarına ilişkin şiirde göndermeler görülmektedir. Milli dil zevkine varılmasında öncülük eden yeni ifade olanakları sunan kimi zaman örtük kimi zaman uzak çağrışımlar kullanarak duyguların daha iyi dile getirilmesini sağlayan Ahmet Hamdi’yi yeni nesille tanıştırmak için ders kitaplarının en iyi materyal olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak çalışmadaki bulgular ışığında uygun temalar esas alındığında “Annem İçin” şiiri ders kitaplarında yer bulacak şiirleri arasındadır.

Keywords:

0
2023
Journal:  
Mavi Atlas
Author:  
Abstract:

Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962), Türk şiirinin önemli isimlerinden biridir. Ahmet Hamdi’nin şiiri; kullandığı teknikler, imajların çokluğu, anlamın kapalılığı ve dili kullanma yöntemleri ile özüne ulaşılması zor bir şiirdir. Şiirde rüya ve zaman kavramlarını kullanarak saf şiire ulaşmayı amaçlamış ve bunun yanında varlık ile yokluk arasındaki çatışmadan beslenerek eserler vermiştir. Varlık ile yokluğu ele alırken kullandığı temalar arasında ölüm ve yalnızlık birçok eleştirmenin dikkatini çekmiş ve Ahmet Hamdi’nin şiirleri üzerine günümüze kadar çok sayıda inceleme yapılmıştır. Ahmet Hamdi’nin ölüm ve yalnızlık temalarına yoğunluk vermesindeki en büyük etken annesini henüz 13 yaşında iken kaybetmesidir. Ölüm teması üzerine şiirler yazan şair, annesi Nesime Bahriye Hanım için de şiirler yazmıştır ve bunlardan birisi ‘‘Annem İçin’’ şiiridir. Çalışmada Ahmet Hamdi’nin ‘‘Annem İçin’’ şiirinin Türkçe ders kitaplarında yer alan temalara uygunluğuna bakılması amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi durum deseni tercih edilmiştir. Veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Erdemler, millî kültürümüz; birey ve toplum, okuma kültürü, iletişim, hak ve özgürlükler, duygular ve sanat temalarına ilişkin şiirde göndermeler görülmektedir. Milli dil zevkine varılmasında öncülük eden yeni ifade olanakları sunan kimi zaman örtük kimi zaman uzak çağrışımlar kullanarak duyguların daha iyi dile getirilmesini sağlayan Ahmet Hamdi’yi yeni nesille tanıştırmak için ders kitaplarının en iyi materyal olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak çalışmadaki bulgular ışığında uygun temalar esas alındığında “Annem İçin” şiiri ders kitaplarında yer bulacak şiirleri arasındadır.

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Mavi Atlas

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 364
Cite : 1.127
Mavi Atlas