Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 20
Oryantiring Uygulamalarının 6. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarı ve Harita Okuryazarlık Düzeylerine Etkisi
2023
Dergi:  
Eğitim ve Bilim
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretiminde kullanılan oryantiring uygulamalarının öğrencilerin akademik başarı ve harita okuryazarlık düzeylerine etkisini belirlemektir. Araştırma, deneysel bir sürecin içine nitel yaklaşımın gömüldüğü karma araştırma yöntem desenlerinden biri olan, deneysel (müdahale) desene dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem grubunu, Erzurum ili Pasinler ilçesinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 6. sınıftaki 53 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada bir deney grubu (n= 26), bir de kontrol grubu (n= 27) yer almaktadır. Deney grubunda “İnsanlar, Yerler ve Çevreler” öğrenme alanında yer alan konuların öğretimde oryantiring uygulamaları kullanılırken; kontrol grubunda ise öğretim süreci, mevcut programa dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada nicel veriler, Akademik Başarı Testi (ABT) ve Harita Okuryazarlık Testi (HOT), nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmıştır. ABT ve HOT deney ve kontrol grubuna ön test ve son test olarak uygulanmış ve analizleri SPSS 22.0 paket programı ile yapılmıştır. Deney grubunda yer alan öğrencilerin oryantiring uygulamaları ile ilgili görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile alınmıştır. Görüşme formundan elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubu arasında, akademik başarı ve harita okuryazarlık düzeyleri açısından ön testte istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı, son testte ise deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. Deney grubu ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşme sonucunda, öğrencilerin tamamının oryantiring uygulamaları ile ilgili olumlu düşünceler geliştirdiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Eğitim ve Bilim

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.721
Atıf : 22.947
2023 Impact/Etki : 0.414
Eğitim ve Bilim