Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 50
 İndirme 17
Ekonomik Krizlerin Türkiye'nin Dış Ticareti ve Rekabet Gücü Üzerine Etkisinin Ekonometrik Analizi
2019
Dergi:  
İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye’de ekonomik krizlerin, dış ticaret ve rekabet gücü üzerindeki etkileri, 1990:M01-2018:M06 dönemi için araştırılmıştır. Serilerin durağanlığı; ADF ve PP birim kök testleriyle incelenmiş ve serilerin I 1 oldukları görülmüştür. Eşbütünleşme ilişkileri; Johansen testiyle sınanmış ve serilerin eşbütünleşik oldukları görülmüştür. Uzun ve kısa dönem analizleri VECM yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve dünyadaki kişi başına düşen milli gelir artışlarının, Türkiye’nin ihracatını kısa dönemde etkilemediği, uzun dönemde arttırdığı, reel efektif döviz kurundaki artışların Türkiye’nin ihracatını kısa dönemde etkilemediği, uzun dönemde azalttığı, Türkiye’deki kişi başına düşen milli gelir ve reel efektif döviz kuru artışlarının ithalatı kısa dönemde de uzun dönemde de arttırdığı, uzun dönemdeki etkilerin daha büyük olduğu görülmüştür. 1994 krizinde Türkiye’nin ihracatının ve ithalatının kısa dönemde azaldığı, uzun dönemde etkilenmediği, 2001 krizinde dış ticaretin kısa dönemde etkilenmediği, uzun dönemde arttığı, 2008 krizinde ise ithalatın kısa dönemde azaldığı, ihracatın ise uzun dönemde arttığı belirlenmiştir. Modellerin hata düzletme mekanizmaları çalışmaktadır. Nedensellik ilişkileri Granger testiyle incelenmiş ve dünyadaki kişi başına düşen milli gelir ile Türkiye’nin ihracatı, Türkiye’deki kişi başına düşen milli gelir ile Türkiye’nin ithalatı ve Türkiye’nin ihracatı ile ithalatı arasında iki yönlü, reel efektif döviz kurundan ithalata ve Türkiye’deki kişi başına düşen milli gelirden reel efektif döviz kuruna doğru tek yönlü nedensellik ilişkileri tespit edilmiştir. Reel efektif döviz kuru ile ihracat arasında ise herhangi bir nedensellik ilişkisine ulaşılamamıştır

Anahtar Kelimeler:

Economic Analysis Of The Impact Of The Economic Crisis On Turkey's Dental Trade and Competitive Power
2019
Yazar:  
Özet:

The impact of economic crises in Turkey on foreign trade and competitiveness was studied for the 1990:M01-2018:M06 period. The stagnation of the series; ADF and PP unit root tests have been studied and the series has been found to be I 1. The integration relationships have been tested by the Johansen test and the series have been shown to be integrated. Long and short-term analyses have been carried out with the VECM method and the world’s national income increases per person have not affected the exports of Turkey in the short period, increased in the long period, increased in the real effective currency rate has not affected the exports of Turkey in the short period, reduced in the long period, the national income per person in Turkey and real effective currency increases in the imports have increased in the short period and in the long period, the long-term effects have been greater. In the 1994 crisis the exports and imports of Turkey decreased in the short term, not affected in the long term, in the 2001 crisis the foreign trade was not affected in the short term, increased in the long term, in the 2008 crisis the imports decreased in the short term, and the exports increased in the long term. The errors correction mechanisms of the models work. Causal relationships have been studied with the Granger test and the national income per person in the world and the export of Turkey, the national income per person in Turkey and the import of Turkey and the export of Turkey and the import of two-way, real-effective exchange rate to import and the national income per person in Turkey to real-effective exchange rate have been identified one-way causal relationships. Between real effective exchange rate and exports there is no causal relationship.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 194
Atıf : 1.801
2023 Impact/Etki : 0.706
İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi