Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 135
 İndirme 55
Türk Otomotiv Sektörünün Ekonomik Büyümeye Etkisi: Karşılaştırmalı Bir Ekonometrik Analiz
2020
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada; otomotiv sektörünün ekonomik büyüme üzerindeki etkileri, Türkiye’nin 1963-2018 dönemi yıllık verileri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada ekonomik büyüme; kişi başına düşen milli gelir ile temsil edilmiş, otomotiv sektörü; otomobil, otobüs, kamyon ve traktör üretimi şeklinde toplulaştırılmıştır. Her bir sektör için ayrı modeller kurulmuş ve analizler bu dört model yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Serilerin durağanlığı Kapetanios (2005) çoklu yapısal kırılmalı birim kök testiyle incelenmiş ve serilerin farklı derecelerde durağan oldukları görülmüştür. Seriler arasındaki eşbütünleşme ilişkileri Maki (2012) çoklu yapısal kırılmalı eşbütünleşme testiyle incelenmiş ve modellerde yer alan serilerin eşbütünleşme içinde oldukları belirlenmiştir. Eşbütünleşme testinden elde edilen yapısal kırılma tarihleri, uzun dönem analizine kukla değişkenlerle dâhil edilmiştir. Uzun dönem analizleri DOLS yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve Türkiye’deki kişi başına düşen milli geliri; otomobil üretimindeki %1’lik artışın %0.62, kamyon üretimindeki %1’lik artışın %0.47, traktör üretimindeki %1’lik artışın %1.28 oranında artırdığı, otobüs üretimindeki %1’lik artışın ise %0.36 oranında azalttığı görülmüştür. Seriler arasındaki kısa dönem analizleri de DOLS yöntemi yardımıyla gerçekleştirilmiş ve otobüs üretiminin, uzun dönemdekinin aksine, kısa dönemde kişi başına düşen milli geliri artırdığı görülmüştür. Kamyon üretimi, uzun dönemde olduğu gibi kısa dönemde de milli geliri artırmıştır. Otomobil ve traktör üretiminin milli gelir üzerindeki kısa dönem etkileri pozitif olmakla birlikte, istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Bütün modellerin hata düzeltme terimlerinin katsayıları negatif ve istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Bu durum; modellerin hata düzeltme mekanizmalarının çalıştığını ve yapılan analizlerin güvenilir olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of The Turkish Automotive Sector On Economic Growth: A Comprehensive Economic Analysis
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the impact of the automotive sector on economic growth was analyzed using the annual data of Turkey for the period 1963-2018. Economic growth in the study; represented by the national income per person, the automotive sector; automotive, bus, truck and tractor production. For each industry, separate models have been established and analyses have been carried out with the help of these four models. The stagnation of the series was studied by the multi-structually broken unit root test Kapetanios (2005) and it was found that the series were stagnating at different degrees. The matching relationships between the series Maki (2012) was studied through the multi-structually broken matching test and the series included in the models were determined to be in matching. The structural breakdown dates obtained from the integration test have been included in the long-term analysis with doll variables. Long-term analyses were carried out using the DOLS method and the national income per person in Turkey; the increase of 1% in automotive production was 0.62, the increase of 1% in truck production was 0.47, the increase of 1% in tractor production was 1.28%, and the increase of 1% in bus production was 0.36%. Short-term analyses between the series were also carried out with the help of the DOLS method and the bus production, unlike the long-term, increased the national income per person in the short-term. The production of truck has increased national income in a short period as it was in the long term. Although the short-term effects of car and tractor production on national income were positive, it was statistically meaningless. The ratio of the errors correction terms of all models has been negative and statistically meaningful. This situation shows that the errors correction mechanisms of the models work and the analyses are reliable.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.902
Atıf : 17.901
2023 Impact/Etki : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi