Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 42
 İndirme 13
Teknopedagojik Alan Bilgisi Yeterlikleri Acisindan Ogretmen Performansi
2021
Dergi:  
Kastamonu Education Journal
Yazar:  
Özet:

Teknopedagojik alan bilgisi ise teknoloji entegrasyonu sürecinde öğretmenlerin sahip olması gereken önemli bilgi türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji entegrasyonunun eğitim öğretim sürecini yeniden şekillendirmesi nedeniyle öğretmen performansı da doğal olarak etkilenmektedir. Ancak ülkemizde öğretmen performansının teknoloji kullanımıyla nasıl ilişkili olduğuna yönelik araştırmalar bulunmadığı gibi, öğretmen performans değerlendirmesi de üzerinde yeterince durulmayan alanlardan biridir. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin teknopedagojik alan bilgisi yeterlikleri ile performansları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu amaçla araştırma, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkilerin belirlenmesi adına ilişkisel model kullanılarak desenlenmiştir. Çalışma grubunu İç Anadolu Bölgesinde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 305 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Teknopedagojik Alan Bilgisi Uygulama Ölçeği ve Öğretmen Performansı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Veriler betimsel istatistikler, t testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, teknopedagojik alan bilgisi yeterlikleri ve performansın öğretmenlerin cinsiyetine göre farklılaşmadığını göstermiştir. Teknopedagojik alan bilgisi yeterlikleri eğitim durumu ve okul türüne göre farklılaşmaktadır ve öğretmen performansı ise okul türüne göre farklılaşmaktadır. Öğretmenlerin teknopedagojik alan bilgisi yeterlik ve performansları yaşları ve kıdemleri ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Teknopedagojik alan bilgisi ve performans arasında ise küçük düzeyde pozitif yönlü ilişkiler belirlenmiştir. Bu ilişki açısından, teknopedagojik alan bilgisi yeterliği yüksek olan öğretmenler bu bilgileri kullanarak daha iyi performans sergileyebileceği veya öğretmenlerin performanslarının gelişmesiyle teknopedagojik alan bilgisi konusunda da daha yeterli hale gelebilecekleri ifade edilebilir. Bu doğrultuda, öğretmen eğitiminde teknoloji, pedagoji ve alan bilgisinin ayrı ayrı yer almaması ve bütünleştirilerek sunulması sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

Teacher Performance In Terms Of Technopedagogical Content Knowledge Competencies
2021
Yazar:  
Özet:

Due to its rapidly evolving and changing nature, technology is rapidly and effectively integrated into education and teaching processes. Technopedagogical content knowledge is one of the important knowledge types that teachers should have in the process of technology integration. Teacher performance is naturally affected, as technology integration reshapes the education process. However, there is no research on how teacher performance is related to the use of technology in Turkey and teacher performance evaluation is one of the areas that are not emphasized enough. For this purpose, the research was designed using correlational model to determine the relationships between two or more variables. The study group consists of 305 teachers working in primary, secondary and high schools in Central Anatolia Region. The data of the research were collected through the Technopedagogical Content Knowledge Scale and the Teacher Performance Scale. The data were analyzed using descriptive statistics, t-test, ANOVA, correlation and regression techniques. The findings of the study showed that technopedagogical knowledge competencies and performance did not differ according to the gender of the teachers. Technopedagogical content knowledge competencies differ according to educational status and school type, and teacher performance differs according to school type. The technopedagogical content knowledge competencies and performances of teachers were negatively correlated with their ages and seniority. On the other hand, small positive relationships were determined between technopedagogical content knowledge and performance. In terms of this relationship, it can be stated that teachers who have high competence in technopedagogical content knowledge can perform better by using this knowledge or they can become more competent in technopedagogical content knowledge with the improvement of teachers' performances. Accordingly, it can be ensured that technology, pedagogy and content knowledge in teacher education are not presented separately and, presented as integrated knowledge.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Kastamonu Education Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.852
Atıf : 20.001
2023 Impact/Etki : 0.067
Kastamonu Education Journal