Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 32
Ozbek Sair Mahmut Hâdi (batu) ve Eserleri Hakkinda
2018
Dergi:  
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Yazar:  
Özet:

Mahmut Hâdi, müstebit Sovyet Devletinde, milletinin bilinçlenmesi, aydınlanması ve ilerlemesi amacıyla arayış içerisinde olan basiretli, yetenekli, irade sahibi, mücadele ruhunu kaybetmeyen ve insani faziletleri kendisinde tecessüm ettirme gayretindeki Özbek aydınlarındandır. Özbekler için böyle bir mücadelenin bayraktarlığını yaparken, sistem onu “inkılâp karşıtı ve milliyetçi olma” suçlamalarıyla itham eder. Hâdi, yeni dönem Özbek edebiyatının başlatıcıları arasında yer alır, eserlerini Batu mahlasıyla yayımlar. O, 1918 yılında Said Ahrârî’nin teşebbüsüyle Vatan adlı okulun idaresinde teşkil edilen İzci Birliğinin ve 1919-1921 yıllarında da Fıtrat’ın teşebbüsüyle oluşturulan Çığatay Gurungi teşkilatının faaliyetlerine iştirak eder. 1922-1927 yılları arasında Moskova Devlet Üniversitesi Toplum Bilimleri Fakültesi İktisat Bölümünde tahsil görür. İlk şiirleri 1919 yılında yayımlanan Hâdi’nin eserlerinde Fıtrat, Çolpan ve Elbek’in tesiri söz konusudur. Edebî çalışmaların yanı sıra Özbekistan’daki dil ve imla meselelerine de aktif bir şekilde dâhil olan Hâdi, Arap alfabesinden Latin alfabesine geçişin ilmî ve nazari yönleri üzerinde duran makaleler yazar alfabe ve imla konusundaki çalışmalara katılır.

Anahtar Kelimeler:

About The Poet Mahmut Haddi and His Works
2018
Yazar:  
Özet:

Mahmut Haddi is one of the Uzbek lights in the sovereign state, seeking the awareness, enlightenment and progress of the people; purified, talented, willful, not losing the spirit of struggle and seeking to test human benefits in him. While making the flag of such a struggle for the Uzbeks, the system accuses it of accusing it of being "anti-invasive and nationalist". Haddi is among the beginners of the Uzbek literature of the new period, publishing his works with Batu mahlas. He participates in the activities of the İzci Union, which was formed under the administration of the school named Vatan in 1918 with the effort of Said Ahrârî, and in the years 1919-1921 with the effort of Fıtrat, the Çığatay Gurungi organization. Between 1922 and 1927, Moscow State University was taught at the Faculty of Social Sciences in the Department of Economics. Their first poems in Hadi's works published in 1919 are the subject of Fıtrat, Çolpan and Elbek's assertion. Along with literary studies, Haddi, who is also actively involved in the issues of language and imla in Uzbekistan, writes articles on the scientific and nazarian aspects of the transition from Arabic alphabet to Latin alphabet; he participates in studies on alphabet and imla.

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 266
Atıf : 561
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini