Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 68
 İndirme 16
Töre Süleyman’ın Eserleri Örneğinde Çağdaş Özbek Edebiyatında Folklorizmler
2019
Dergi:  
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilindiği üzere, yazılı edebiyatın iptidası fokklordur. Dünya halklarının kültürü, maneviyatı ve insanlığına tehdit oluşturan “kitlesel kültür” düzen ve taleplerinin gittikçe arttığı ve onun peşine binlerce gencin takıldığı günümüzde milli edebiyatın ulusların benliğini koruması adına daha fazla sorumluluğu üstlenmesi gerekmektedir. Bu yüzden günümüz edebiyatında efsane, rivayet ve mitlerin içinde bulunan asıl değerleri, tarihî gelenekleri ifade etmek, folklora dönüş bir âdet haline dönüşmüştür. Diğer bir ifade ile edebiyatta neomitoloji dönemi başlamıştır. Yazılı edebiyatta folklor örneklerinin ayrı ayrı sanatçılar tarafından kullanılması edebiyatta folklorizm hadisesi olarak bilinir. Araştırmalarda, özellikle belli bir sanatçının eserlerinde atasözlerinin aynen veya kısmen değiştirilmiş şekliyle kullanılması neticesinde asıl basit ve yeniden işlenmiş basit folklorizmlerin meydana geldiği kaydedilir. Makalede söz konusu görüşe devam ederek Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügat-it Türk adlı eserinde kaydı geçen atasözlerinin Özbekistan Halk Şairi Töre Süleyman’ın sanatında işlenişi konusunu tartışacağız. Zira, Divanü Lügat-it Türk’te bulunan folklor örneklerinin herhangi bir sanatçının eserlerinde kullanılışıyla ilgili mesele tam olarak araştırılmış değildir. Meseleye bu açıdan bakmak, ilk önce eski atasözlerinin günümüze kadar ulaşana kadar yaşadığı değişimleri tespit etme, ayrıca folklorizm hadisesinin yazılı edebiyattaki önemini vurgulama ve folklor örneklerinden yararlanırken sanatçının maharetinin değerlendirme imkanı doğar. Makalede; folklor ile yazılı edebiyat arasındaki ilişki, “Karasaç” destanında basit ve karışık folklorizm, halka yakın, milli ve genel Türk yapıtlarının destanlardaki yeri, Töre Süleyman’ın folklorizmler yararlanma yolları ve teknikleri, maharet, folklor geleneklerinin sanatçıya etkisi gibi konular ele alınmıştır. Ayrıca makalede edebi ve sosyo-politik eserlerde folklorizm hadisesi, halk koşuklarının hazırcevap bir tür olarak gelişmesi, karakterler sisteminin oluşması, muhtelif halkların sözlü ve yazılı edebiyatı için özgü olan semboller, milli imgeler, halk koşuklarının yaygın oluşunun nedenleri, sözlü geleneğe ait sembollerin yazılı edebiyata geçişi gibi meseleler üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Works Of Tore Suleyman In The Example Of Folklorism In Contemporary Uzbek Literature
2019
Yazar:  
Özet:

As you know, the scripture of literature is focused. Today, when the “massive culture” order and demands that threaten the culture, spirituality and humanity of the peoples of the world are increasing and thousands of young people pursue it, national literature must take greater responsibility for the protection of the nation’s self. Therefore, in today's literature, the true values in the legend, riviet and myths, the expression of historical traditions, the return to the folklore has become an edge. In other words, the period of neomitology in literature began. The use of folklore examples in written literature by separate artists is known as a folklorism event in literature. Research shows that, especially in the works of a particular artist, the original simple and re-processed simple folklorisms arise as a result of the use of their speech in an exact or partially modified form. In this article, we will continue to discuss the subject of the work of the Kazak Mahmud's Divanü Lügat-it Türk recorded speech in the art of Uzbekistan People's Poet Töre Suleyman. Zira, the question of the use of folklore examples in Divanü Lügat-it Turkish in the works of any artist is not fully studied. To look at the issue from this point of view, first it is possible to identify the changes that the ancient speech has experienced until today, also to emphasize the importance of the folklorism event in written literature and to take advantage of the folklor examples while evaluating the artist's harshness. The article discussed the relationship between folklore and written literature, the simple and mixed folklorism in the "Karasaç" story, the place of public, national and general Turkish works in the story, the ways and techniques of Töre Suleyman's folklorism, the influence of folklore traditions on the artist. The article also focuses on issues such as the event of folklorism in literary and socio-political works, the development of the people's runs as a kind of prepared response, the formation of the character system, the symbols that are peculiar to the oral and written literature of various peoples, national images, the causes of the spread of the people's runs, the transition of the symbols of the oral tradition to the written literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 460
Atıf : 1.159
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini