Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 1
Özbek Şair Zülfiye İsrailova’nın Şiir Sanatı ve Şiirlerinde Kadınlar
2021
Dergi:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Zülfiye İsrailova, 1930’lu yılların başında edebî hayata adım atan ve yaklaşık almış yıl boyunca modern Özbek şiirine hizmet eden bir kadın şairdir. Hayatını şiir yazmaya adamış bir şair olmasının yanı sıra Özbek matbuat hayatına büyük hizmetleri olmuştur. Zülfiye’nin şiir sanatının oluşumunda çocukluğunda annesinden dinlediği şiirler, Fuzuli, Nevai gibi klasik Türk edebiyatının ünlü şairleri, Rus şairlerden Puşkin, Lermontov ve 1935 yılında evlendiği Özbek şair Hamit Alimcan’ın etkisi vardır. Zülfiye, bu şairleri örnek alarak şiirler yazmış, kendine has bir şiir anlayışı ortaya koymuştur. Zülfiye’nin şiir yazmaya başladığı dönem Komunist partinin edebiyat üzerinde hâkimiyet kurduğu yıllara denk gelir. Bu nedenle şair, propaganda şiirleri yazmaya mecbur kalmıştır. II. Dünya savaşı yıllarında yazdığı vatanperverlik ve kahramanlık şiirleri, partinin isteği doğrultusundadır. II. Dünya savaşı sonrasında ise şiirlerinde şekil ve içerik bakımından değişim ve gelişim görülür. Zülfiye’nin şiirlerindeki esas unsur insandır. Kendisine ilham kaynağı olarak kadınları seçmiş, onların hislerine tercüman olmuştur. Tarlada ve fabrikada çalışan işçi kadınlar, cephe gerisinde Sovyetler için çabalayan vatansever kadınlar, aile ve toplum baskısından kurtulmuş eğitimli kadınlar, eşi savaşta ölen gelinler, oğlunu savaşta kaybeden anneler, cephedeki nişanlısının yolunu gözleyen kızlar, Zülfiye’nin şiirlerinde yer verdiği kadın tipleridir.

Anahtar Kelimeler:

The Poetry Of Israel and The Poetry Of Israel.
2021
Yazar:  
Özet:

Zülfiye Israelova is a poet who began literary life in the early 1930s and served modern Uzbek poetry for a year. In addition to being a poet who dedicated his life to writing poems, Uzbek matbuat has been a great service to his life. The poems he heard from his mother in his childhood in the formation of the poetry of Zülfiye, the famous poets of classical Turkish literature such as Fuzuli, Nevai, the Russian poets Pushkin, Lermontov and the Uzbek poet Hamit Alimcan, whom he married in 1935. Zülfiye, taking these poets as an example, wrote poems, and revealed a particular poem understanding. The period in which Zülfiye began to write poems is the same as the years in which the Communist Party established the domination of literature. That is why the poet was forced to write poetry. and II. The poems of patriotism and heroism he wrote in the years of World War, are according to the party's desire. and II. After the World War, the poetry has changed and evolved in terms of shape and content. The main element in the poems of Zülfiye is man. He selected women as a source of inspiration and translated their feelings. Working women in the fields and factory, patriot women behind the front, educated women who have escaped from the family and society’s pressure, brides who have died in the war, mothers who have lost their son in the war, girls who are watching the road of their boyfriend on the front, the kinds of women in which Zulfiye’s poems appear.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türklük Bilimi Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 5.156
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini