Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 150
 İndirme 34
İnsan ve Doga Ekseni̇nde Ekoloji̇k Sanat
2021
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanın tarihsel serüveninden günümüze değin doğa, çeşitli değişimlere girerek insan üzerinde etkisini göstermiştir. Doğanın tüm yıkıcı unsurlarına karşı, insan beceri ve düşünme potansiyelini geliştirdikçe, doğayı tanımaya başlamış ve kendine faydalı olabilecek tüm kaynakları elde etme yeteneğini geliştirmiştir. Tarihsel olarak insanoğlunun doğa ile olan ilişkisi, özellikle Aydınlanma ve 19. yüzyıl sonrasında gelen endüstriyel gelişmeler ile birlikte kopma noktasına gelmiştir. Sanayileşme ve teknolojinin yarattığı aşırı tüketimle birlikte, zehirli salınımlar toprak, hava ve su kirliliğine, iklim değişikliğine, çölleşme ile beraber göç hareketlerine ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi değişikliklere neden olmuştur. Bu olumsuz etkilerin sonucunda “Ekoloji Bilimi”, hem büyük bir önem hem de küresel kapitalizmin sosyal dengeleri etkilemesinden dolayı politik bir boyut kazanmıştır. 1960 sonrası iklim değişiklikleri başta olmak üzere çevre sorunlarının artmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan ekolojik bilinç, insanın yalnızca doğaya dönmesi ile kalmamış bu durum sanat ve sanatçı üzerinde de etkisini göstermiştir. Doğanın tahribatına karşı sanatçılar doğayı yaşanır kılmak ve sanat aracılığıyla yeniden insanın doğayı keşfetmesini sağlamak için ekoloji temalı işler üretmeye başlamışlardır. Ekoloji temalı bu işler “Ekolojik Sanat” olarak da nitelendirilen sanatın temel dinamiklerini oluşturmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Ecological Art In The Axis Of Human and Nature
2021
Yazar:  
Özet:

From the historical adventure of man to the present, nature has undergone various changes and has shown its effect on human beings. Against all the destructive elements of nature, as the human developed his skills and thinking potential, he began to know nature and developed the ability to obtain all the resources that could be useful to himself. Historically, mankind's relationship with nature has come to a point with the industrial developments after the Enlightenment and the 19th century. Along with the excessive consumption caused by industrialization and technology, toxic emissions have caused changes such as soil, air and water pollution, climate change, migration movements with desertification and decrease in biological diversity. As a result of these negative effects, "Science of Ecology" has gained a political dimension both because of its great importance and the impact of global capitalism on social balances. The ecological consciousness, which emerged with the increase in environmental problems, especially the climate changes after 1960, not only did people return to nature, but this situation also had an effect on art and artists. Against the destruction of nature, artists have started to produce works with ecology in order to make nature livable and to enable people to discover nature again through art. These works with the theme of ecology formed the basic dynamics of the art, which is also called "Ecological Art".

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 536
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini