Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
 İndirme 4
Öğretmenlerin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Algılarına Yönelik Hazırlanan Lisansüstü Tezlerin İçerik Analizi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Örgütlerin uzun ömürlü ve sürdürülebilir olmaları, çalışanlarının örgüte olan katkıları sayesinde gerçekleşebilmektedir. Özellikle örgüt içindeki bireylerin örgütü sahiplenmeleri örgütün gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Bu düşüncelerden biri olan örgütsel vatandaşlık davranışı, örgüt çalışanlarının görevleri olmasa bile örgüt yararına davranışlar sergilemesi ve bu sayede örgütün etkinliğine katkı sağlanmasıdır. Örgütsel vatandailık davranışı- ÖVD, çalışanların içinde bulundukları örgütün ve sosyal çevrelerinin performanslarını olumlu olarak etkilemeleri ve örgütün etkinliğini artıran faydalı ve içten davranışlardır. Bu bilgiler ışığında bu çalışmanın amacı, Türkiye’de öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışlarına yönelik olarak hazırlanmış tezlerin kapsamlı ve bütüncül bir bakış açısı ile analizinin gerçekleştirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, YÖK (yükseköğretim Kurulu) Ulusal Tez Merkezi veri tabanında anahtar kelimeler kullanılarak elde edilen 75 yüksek lisans ve 17 doktora tezi içerik analizine tabi tutulmuştur. Bu analiz sonucunda 2005-2021 tarihleri arasında öğretmenlere yönelik olarak hazırlanan ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilgili olan tezler, hazırlandıkları yıllara, üniversitelerine, anabilim dallarına, bilim dallarına, değişkenlerine, yöntemlerine, örneklem sayılarına, örneklem uygulama alanlarına ve örneklem kurumlarına göre analiz edilmiştir. Bu kapsamda çalışmadan elde edilen bulgulara göre, çalışmalar en çok 2019 yılında, Afyon Kocatepe üniversitesinde hazırlanmıştır. Sosyal bilimler enstitüsünde hazırlanan tezler diğerlerinden daha fazladır. Tezler çoğunlukla eğitim bilimleri anabilim dalı, eğitim yönetimi ve denetimi bilim dalında hazırlanmıştır. ÖVD ile ilişkisi en yüksek düzeyde araştırılan değişkenler liderlik, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet değişkenleridir. Örneklem alanına bakıldığında en yüksek çalışmanın İstanbul’da ve ilköğretim öğretmenlerine yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, analiz kapsamının genişletilmesi, sadece bir bölge yerine farklı bölgelerde çalışmaların yapılması, farklı eğitim düzeyinde çalışan öğretmenlerin düşüncelerine başvurulması ve nitel çalışmaların da yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini