Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 4
Ahmet Hamdi Tanpinar’in Huzur Romaninda Antagonist Figur
2022
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Romanda aksiyonun ortaya çıkarılması ve devam ettirilmesi çeşitli “çatışma” biçimlerinin varlığıyla mümkündür. Çatışmanın ortaya çıkması için ise başkişinin temsil ettiği değerlerin karşıtını temsil eden bir “antagonist” (karşıt) figür gereklidir. Antagonist figür, başkişinin temsil ettiği değerleri görünür kılar ve söz konusu değerlerin somutlaşmasını sağlar. Antagonist figürler, başkişinin temsil ettiği değerlerin karşısında yer alarak kurguda dramatik aksiyonun entrik düğümlerini ortaya çıkaran, zıt değerlerin temsilcisi ve başkişinin kendini gerçekleştirmesi önündeki engel kişilerdir. Huzur romanında başkişinin tam karşıtı olan Suat, her ne kadar “nihilist” kişiliği ve Dostoyevski’nin roman karakterleriyle kurulan ilgi dolayısıyla ele alınmışsa da romanın dramatik aksiyonu bağlamında değerlendirildiği söylenemez. Bu çalışmada, Huzur romanında muayyen değerlerin temsilcisi konumundaki başkişi Mümtaz’ın bireysel ve toplumsal karşıtı olan ve Mümtaz’ın kendini gerçekleştirmesini engellemek için intihar eden Suat üzerinden antagonist figürün romandaki işlevi, romanın dramatik aksiyonuna etkisi incelenecek ve Huzur romanında sorunsallaştırılarak tartışılan “tematik değer-karşıt değer” Suat üzerinden okunacaktır. Suat’ı değerlendirirken Tanpınar’ın müstakil olarak yayımlamak istediği ama tamamlayamadığı Suat’ın Mektubu isimli eserden de istifade edilecektir. Çünkü Suat’ın Mektubu sadece Huzur’da bırakılan boşluğu doldurmaz, aynı zamanda okurun, olayları Suat’ın bakış açısından izlemesine olanak sağlar. Bu nedenle Suat’ın Mektubu üzerinden yeni bir değerlendirilmenin yapılması Huzur’un anlam katmanlarının çözümlenmesi açısından bir imkân sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
Antagonist Figure In Ahmet Hamdi Tanpinar’s A Mind At Peace
2022
Yazar:  
Özet:

The antagonistic figure makes the values represented by the protagonist visible and enables the said values to be embodied. Antagonist figures are the representatives of opposite values and the obstacles to the self-realization of the protagonist, who stand against the values represented by the protagonist and reveal the intrigue of the dramatic action in the fiction. Although Suat, who is the exact opposite of the protagonist in the novel Huzur, is discussed because of his “nihilistic” personality and his interest in Dostoyevsky's novel characters, it cannot be said that he is evaluated in the context of the dramatic action of the novel. In this study, the function of the antagonist figure in the novel and its effect on the dramatic action of the novel will be examined through Suat, who is the individual and social opposite of Mümtaz, who is the representative of certain values in the novel A Mind at Peace, and who commits suicide to prevent Mümtaz from realizing himself, and the 'value-opposite value' problematized and discussed in the A Mind at Peace. It will be read over Suat.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 324
Atıf : 2.491
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini