Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 505
 İndirme 44
Demokrasinin Üzerindeki Mistik Örtüyü Kaldırmak: Schumpeter’in Demokrasinin Klasik Doktrinine Yönelik Eleştirileri
2019
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Demokrasinin bir yönetim biçimi olarak ele alınmasının tarihi oldukça eski olmasına rağmen bu yönetim biçiminin belirli değerler temelinde idealize edilme tarihi nispeten yenidir. Antik Yunan’dan itibaren “kimlerin kimleri kimler çıkarına yönetecekleri” sorunsalı bağlamında ele alınan demokrasi zamanla “genel irade”, “halkın egemenliği”, “insan hakları”, “özgürlükler” vs gibi “yüksek değerlerin” garantörü ve bu değerlerin tahakkuk edebilmelerinin zorunlu dayanağı şeklinde tarif edilmeye başlanmıştır. Schumpeter’in “demokrasinin klasik doktrini” olarak adlandırdığı bu yaklaşım; aksiyolojik bir demokrasi yorumu geliştirmiştir. Demokrasinin aldığı bu yeni yorumlama biçimine yönelik birtakım itirazlar yöneltilmiştir. Bunlar arasında en kayda değer olanlardan biri Avusturyalı iktisatçı ve politik bilimci Josef Alois Schumpeter’dir. Bu tarz bir demokrasi telakkisini ve onun müstenid olduğu insan tasavvurunu kritize eden yazar “demokrasinin klasik doktrini” olarak isimlendirdiği siyasal öğretiye önemli eleştiriler getirmiştir. Yazar öncelikle 18. yüzyılda hatları netleşen söz konusu doktrinin temel bileşenlerini tespit etmeye çalışır. Bu doktrinin yaslandığı temel kavramları ve prensipleri tartışmaya açan düşünür daha sonra bunların taşıdığı içsel çelişkilere odaklanır. Bir çeşit illüzyon olarak gördüğü demokrasinin klasik yorumunu eleştiren Schumpeter teorideki muhteva ile pratikteki sonuçlar arasındaki farklara işaret ederek demokrasinin üzerindeki “ mistik örtüyü” kaldırmayı amaçlar. Sonunda aslında demokrasinin gerçekte ne olduğu ile ilgili kişisel kanaatini serdeder. Bu çalışmada Schumpeter’in demokrasinin klasik yorumuna getirdiği eleştiriler kendi yorumlama tarzı üzerinden ele alınmış ve yazarın demokrasi tanımlaması ile çalışma sonlandırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Removing The Mystical Story Of Democracy: Schumpeter’s Criticism Of The Classic Doctrine Of Democracy
2019
Yazar:  
Özet:

Although the history of consideration of democracy as a form of governance is quite old, the date of idealization of this form of governance on the basis of certain values is relatively new. From ancient Greece, democracy addressed in the problematic context of "who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who who This approach, which Schumpeter called the "classic doctrine of democracy", has developed an actionological interpretation of democracy. A number of objections against this new form of interpretation of democracy has been addressed. One of the most notable among them is the Austrian economist and political scientist Josef Alois Schumpeter. The writer, who criticizes this kind of democracy and its human design, has brought significant criticisms to the political doctrine he called the "classic doctrine of democracy". The author first tries to identify the basic components of the doctrine in question, which cleared the lines in the 18th century. The thinker who opens to the discussion of the fundamental concepts and principles in which this doctrine is based then focuses on the inner contradictions they carry. Criticizing the classical interpretation of democracy he sees as a kind of illusion, Schumpeter aims to remove the “mystical cover” of democracy by pointing out the differences between the theory’s theory and the practical results. In the end, it is the personal mind of what democracy actually is. In this study, Schumpeter’s criticism of the classical interpretation of democracy was addressed through his own interpretation style and the author’s work was completed with the definition of democracy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 367
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini