Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 22
 Sesli Dinleme 1
Makedonya Cumhuriyeti'nde Çok Kültürlülük, Çok Dillilik ve Dil Politikası Üzerine
2015
Dergi:  
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Bu çalışmada Makedonya Cumhuriyeti`nin (bundan sonra Makedonya olarak anılacaktır) çok etnikliğe ve çok dilliliğe dayalı yapısı ele alınmaktadır. Özellikle de dil politikaları üzerinde durulmaktadır. Slav kökenli Makedonlar, Arnavutlar, Türkler, Ulahlar, Romanlar ve daha başka grupların ülkesi olan Makedonya’da, dil kullanım hakları her zaman yasayla belirlenmiştir. 2001 yılında yürürlüğe giren Ohri Dil Antlaşması bu ülkede yaşayan halkların dil haklarını çoğulculuk ilkesi üzerine belirlemiştir.  Antlaşmaya göre; Makedoncanın dışındaki dillerin, yerel öz yönetimlerin resmi dili olarak kullanılmaya hak kazanmaları için, nüfuslarının genel nüfus içindeki oranının yüzde yirminin üzerine çıkması gerekmektedir. Bu çalışmada Ohri Antlaşması`nın olumlu ve olumsuz yönleri irdelenmektedir. Çok kültürlülük ve çok dillilik kuramları bu doğrultuda incelenmektedir. Çalışmada, Makedonya gibi çok kültürlü ve çok dilli ülkelerde belirlenecek dil politikalarında temel olarak ayrı etnik grupların yarattığı ortak kültürel algı ve yaşam ve dil yakınlaşmalarının alınması önerilmiştir. Ülkede yaşayan her dil gurubunun eşit şekilde dikkate alınmasıyla başarılı sonuçlar elde edileceği öngörülmektedir.   Anahtar sözcükler: : çok kültürlülük, çok dillilik, dil politikası, Ohri Çerçeve Antlaşmasıt, Makedonya Cumhuriyeti.

Anahtar Kelimeler:

The Republic Of Macedonia Has A Lot Of Cultural, Multilingual and Linguistic Policy.
2015
Yazar:  
Özet:

This study discusses the structure of the Republic of Macedonia (hereinafter referred to as Macedonia) based on multiethnicity and multilinguality. Especially the language policy. In Macedonia, which is the country of Slavic Macedonians, Albanians, Turks, the Gods, the Romans and other groups, the rights to the use of language have always been determined by law. The Ohri Language Convention, which came into force in 2001, established the language rights of the peoples living in this country on the basis of the principle of multiplication.  According to the treaty, for languages outside of Macedonia to be used as the official language by local governments, the proportion of their population in the general population must exceed twenty percent. In this study, the positive and negative aspects of the Ohri Treaty are discussed. Multicultural and multi-language theories are studied in this direction. The study suggested that the language policies to be determined in multinational and multilingual countries such as Macedonia are based on the common cultural perception and life and language approaches created by separate ethnic groups. It is expected that successful results will be achieved by equal consideration of every language group living in the country.   Keywords: multilingualism, multilingualism, language policy, Ohri Framework Treaty, Republic of Macedonia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi