Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 1.417
 İndirme 84
Selçuklu Türkiye’sinde Moğol İsyanlarının Sebep ve Sonuçları
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Türkiye Selçuklu Devleti’nin 1243 yılında Moğollara yenilmesi sonucunda Anadolu yeni bir sürece girmiştir. Evvelemirde Moğolların Anadolu’yu kendilerine bağlı “Genel Valilik” bölgesi olarak idare etmeye başlamaları ve Türkiye Selçuklu sultanlarının üzerine valiler tayin ederek ülkeyi onlarla yönetmeye çalışmaları, kargaşanın ve isyanların odağı haline getirmiştir. Özellikle Moğol Hanlarının Anadolu’yu sadece vergi deposu olarak görmeleri ve halkı sömürme politikaları sonucunda gönderilen valiler, Anadolu’da asayişi sağlamada başarısız olacaklardır. Öte yandan Gazan Han, başta merkezileşme adımları olmak üzere hemen her alanda ıslah çalışması yürütmüş, özelikle İlhanlı ordusunun içine düştüğü malî kriz Gazan Han’dan önce had safhaya ulaşmıştı. Gazan Han, Geyhatu yıllarını telafi etse de, onun dönemi başka olumsuz iç ve dış gelişmelere sahne olmuştur. Bunlar içinde Anadolu’daki isyanlar önemli yer tutar. Bu İlhanlıların Anadolu’daki nüfuzlarının azalmasında önemli bir yer tutar. İlhanlıların Anadolu’daki nüfûzunun azalmasına yola açan bir diğer gelişme, Memlûkler karşısında üst üste alınan yenilgilerdir. Anadolu’da yaşanan sahipsizlik, İlhanlı merkezinde olduğu gibi Anadolu’daki Moğol idarecilerinin de bağlılıklarını gevşetmelerine ve daha da ötesi bağımsızlık düşüncesine kapılmalarına sebep olmuştur. Bu meyanda Ahmed Teküdar’ın Anadolu’daki kardeşi Kongurtay’ın, Horasan’da isyan hareketi başlatmış olan Argun ile haberleşmesi, İlhan Gazan zamanında Tagaçar Noyan ve Baltu isyanları ile Sülemiş isyanları (1298–1299), İlhan Ebu Said zamanında (1316–1335) Çobanoğlu Timurtaş isyanları sayılabilir (1327).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.085
Atıf : 9.540
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini