Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 105
 İndirme 55
Gelişmekte Olan Ülkelere Yönelik Pro-aktif Bir Ekonomik İstihbarat Modeli Önerisi
2019
Dergi:  
Journal of Strategic Research in Social Science
Yazar:  
Özet:

Küreselleşen dünyada her geçen gün şiddetlenen rekabet koşulları, gelişmiş ekonomilerin sahip oldukları teknolojik ve entelektüel birikimleri korumaya ve geliştirmeye yöneltmektedir. Gelişmiş ekonomilerle küresel piyasalarda rekabet etme durumunda kalan gelişmekte olan ekonomiler ise sahip oldukları kısıtlı kaynakları etkili bir şekilde üretime dönüştürme çabası içerisindedirler. İşte bu noktada devreye giren ekonomik istihbarat faaliyet ve uygulamaları gelişmiş ekonomilerle gelişmekte olan ekonomiler arasında dengeli, güvenli ve kaliteli ticari ilişkiler geliştirilmesinin zeminini oluşturmaktadır. Yaklaşık 30 yıllık gelişim çizgisine bakıldığında ekonomik istihbarat model ve yaklaşımlarının daha çok gelişmiş ekonomilerin ilgisini çektiği söylenebilir. Özellikle ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve benzeri gelişmiş ekonomiler, sahip oldukları üretim teknolojilerini, entelektüel birikimlerini ve diğer zenginlikleri korumak amacıyla ekonomik istihbarat model ve yaklaşımları geliştirmektedirler. Oysa günümüz küresel piyasalarında ayakta kalabilme, rekabeti eşit koşullara taşıma ve her şeyden önemlisi geleceği tahmin ederek planlama konusunda önemli perspektifler sunmayı sağlayan ekonomik istihbarat uygulama ve faaliyetlerine, gelişmekte olan ekonomilerin de oldukça fazla ihtiyacı bulunmaktadır. Zira ekonomik istihbaratı olmayan bir ekonomik ve finansal sistem, her yabancı sermayenin ülkeye ani giriş ve çıkışıyla sarsılır, ekonomik faaliyetlerinde istikrar göstermez, bünyesindeki ulusal işletmeleri küresel pazarlarda rakiplerine karşı koruyamaz ve her şeyden öte o ekonomide “ekonomik güvenlikten” kesinlikle bahsedilemez. Anlatılan çerçevede temel amacı, gelişmekte olan ekonomilere yönelik pro-aktif bir ekonomik istihbarat modeli önermek olan bu araştırma nitel araştırma yöntemiyle hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda gelişmekte olan ülkelere yönelik olarak, hem ofansif hem de defansif stratejiler içeren, ekonomik istihbaratın üretiminde geleneksel istihbarat üretim döngüsünü esas alan, mevcut duruma göre değil geleceğe odaklı anlayışı benimseyen, makroekonomik ölçekte bir ekonomik istihbarat modeli önerilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Pro-active Economic Intelligence Model For Developing Countries
2019
Yazar:  
Özet:

In the globalized world, the ever-going competition conditions are aiming at preserving and developing the technological and intellectual accumulations that developed economies have. The developing economies that are still competitive in global markets are in an effort to effectively transform their limited resources into production. It is at this point that economic intelligence activities and practices are the groundwork for the development of balanced, secure and quality trade relations between developed economies and developing economies. Looking at the approximately 30 years of development line, it can be said that the economic intelligence model and approaches attract more advanced economies. In particular, the U.S., France, Britain, Germany and other advanced economies develop economic intelligence models and approaches in order to preserve their production technologies, intellectual accumulations and other wealth. However, the economic intelligence practices and activities that allow the developing economies to stand up in today’s global markets, bring competition to equal conditions and, most importantly, provide important perspectives on planning by predicting the future, are also very much needed. For an economic and financial system without economic intelligence is stumbled by the sudden entry and exit of every foreign capital into the country, does not stabilize its economic activities, does not protect its national enterprises against its competitors in the global markets, and above all, there is absolutely no mention of "economic security" in that economy. The main objective in the aforementioned framework is to propose a pro-active economic intelligence model for developing economies with this research-qualitative research method. The research has suggested a macroeconomic-scale economic intelligence model, which includes both offensive and defense strategies, based on the traditional intelligence production cycle in the production of economic intelligence, adopting a comprehension oriented to the future, not according to the current situation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of Strategic Research in Social Science

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 252
Atıf : 139
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini