Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 97
 İndirme 22
 Sesli Dinleme 1
“türkıye’de Çağdaşlaşma”ya Yönelık Tepkılerın Tarıhsel ve Sınıfsal Temellerı”
2016
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Çağdaşlaşma kavramı, toplumsal kurumların gelenekten ayrılması sürecidir. Türkiye’de 18. yüzyılda başlayan çağdaşlaşma süreci günümüzde toplumsal amaçlarına ulaşamadığı gibi, Türkiye toplumunun tepkisini almaktadır. Bu makalede söz konusu başarısızlığın ve toplumun genelinden kaynaklanan olumsuz tepkilerin olası nedenleri çağdaşlaşma sürecinin alt yapısal (sınıfsal-ekonomik)boyutlarından başlayarak açıklanmaktadır. İki yüz yılı aşkın tarihsel dönemi kapsayan süreç içinde toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan köylü sınıfları ezilmiş ve dışlanmış, yenilik ve düzenlemelerden yalnızca küçük bir zümre yararlanmıştır. Gerçekte çağdaşlaşma süreci, Türkiye toplumunun geniş çoğunluğunun yoksullaşması veezilmesinin nedeni değildir. Fakat köylü sınıflarının 16. yüzyılda başlayan yoksullaşması ve ezilmesi, 18. yüzyılda başlayan çağdaşlaşma süreciyle birlikte yürümüş ve derinleşmiştir. Bu nedenle çağdaşlaşma sürecinin bütün görüntüleri, gerçekte Türkiye toplumunun açık ya da gizli sorumlu gördüğü tutum, davranış ve yaşam alışkanlıklarını oluşturmaktadır. Makalenin konu alanı 3. Selim döneminden başlayıp 20. yüzyılda tek parti döneminin sonuna kadar olan dönemi içine almaktadır. Türkiye’de çağdaşlaşmaya yönelik toplumsal tepkiler, 2015 yılında yaşanan dört toplumsal olayla örneklendirilmiştir. Bu örnekler sırasıyla, 2015 yılında gerçekleştirilen genel seçimler, Konya ve İstanbul’da oynanan milli futbol karşılaşmaları, Adana’da gerçekleştirilen Kebab ve Şalgam Festivali’nin içkili olduğu gerekçesiyle saldırıya uğraması ve yılbaşının kutlanmasına yönelik tepkilerdir. Çağdaşlaşma sürecine yönelik tepkileri somutlaştırmak amacıyla yalnızca söz konusu örneklerin seçilmesinin iki nedeni, bu toplumsal olayların tümüyle gelenek merkezli bir tepki niteliği taşımaları ve 2015 yılındaki en güçlü gündem maddelerini oluşturmuş olmalarıdır. Tarihsel içerikli verilerin toplanmasında ise iki temel yol izlenmiştir. Birinci olarak bu dönemlere ilişkin sosyolojik içerikli incelemelerden yararlanılmıştır. Gerçekte Türkiye’de 18 ve 20. yüzyıllar arasındaki toplumsal yapının incelenmesini konu alan çok zengin bir sosyolojik literatür bulunmaktadır. İkinci olarak ise dönemi olduğu gibi yansıtma amacı taşıyan toplumsal-gerçekçi türdeki yerli edebiyat ürünlerinden yararlanılmıştır. Türkiye’de toplumsal-gerçekçi edebiyat ürünlerinin sosyoloji alanında kullanılması girişimleri henüz çok yenidir. Bununla birlikte gerçekçi edebiyat ürünlerinin toplumsal gerçekliğe odaklanmaları ve toplumsal gerçekliği olduğu gibi yansıtma amacında olmaları, onları sosyolojinin başlıca veri toplama araçları arasına yerleştirmektedir.

Anahtar Kelimeler:

“tourism In Turkey” or “tourism and Sinifsal Foundations Of Orientation Reactions”
2016
Yazar:  
Özet:

The concept of modernization is the process of separating social institutions from the tradition. The process of modernization in Turkey, which began in the 18th century, is the reaction of the Turkish society, as it is unable to its social goals today. This article explains the possible causes of this failure and negative reactions caused by society as a whole, starting with the sub-structual (classic-economic) dimensions of the modernization process. In the process that covers more than two hundred years of history, the rural classes, which make up the vast majority of society, have been repressed and excluded, and only a small group of innovations and regulations have benefited. In fact, the process of modernization is not the reason for the poorness of the vast majority of the Turkish society. The 16th class of the farmers. Its poverty and repression, which began in the 18th century, has gone and deepened along with the process of modernization that began in the 18th century. Therefore, all the images of the process of modernization form the attitudes, behaviors and habits of life that the Turkish society in fact sees openly or secretly responsible. The topic of the article 3. It begins from the period of Selim and takes into the period in the 20th century until the end of the single party period. The social reactions to modernization in Turkey have been illustrated by four social events in 2015. These examples, respectively, are the general elections held in 2015, the national football matches played in Konya and Istanbul, the Kebab and Shalgam Festival held in Adana were attacked because it was drunk and the reactions to the celebration of Christmas. The only two reasons for the selection of these examples in order to concrete the reactions to the process of modernization are that these social events have a tradition-based reaction character and have formed the strong agenda in 2015. In the collection of historical content data, two main ways have been followed. In the first instance, it was used for sociological contents of these periods. It is 18 and 20 in Turkey. There is a very rich sociological literature on the study of the social structure between centuries. Secondly, it has been exploited by the indigenous literary products of the social-realistic kind that have the purpose of reflection as it was during the period. In Turkey, the attempts to use social-realistic literary products in the field of sociology are still very new. However, the fact that realist literary products focus on social reality and are intended to reflect as social reality, puts them among the main data collection tools of sociology.

Anahtar Kelimeler:

2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 969
Atıf : 2.363
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini