Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 53
 İndirme 27
Hizmetkâr Liderlik ve Orgutsel Sinizm Arasindaki İliskinin İncelenmesi: Hizmet Sektorunde Bir Arastirma
2021
Dergi:  
Alanya Akademik Bakış
Yazar:  
Özet:

Hizmetkâr liderlik kavramını ilk olarak Robert K. Greenleaf 1977 yılında “Hizmetkâr olarak lider” adlı eserinde ele alarak incelemiştir. Hizmetkâr liderlik yaklaşımın en önemli özelliği liderin izleyicilerine hizmet eden konumda olmasıdır. Örgütsel sinizm, örgütlerin son zamanlarda karşılaştıkları önemli sorunlarından biridir. Sinizm, umutsuzluk, karamsarlık ve güvensizlik gibi olumsuz duyguları barındıran bir kavramdır. Bu durum örgüt bireyleri arasında hayal kırıklığı, olumsuz davranışlar ve iş veriminin düşmesi gibi olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı hizmetkâr liderlik ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca hizmet sektöründe çalışanların demografik özelliklerine göre hizmetkâr liderlik algılarının ve örgütsel sinizm düzeylerinin anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirleme amaçlanmıştır. Araştırma grubunu Ankara’daki büyük ve çok büyük ölçekli alışveriş merkezlerinin çalışanları oluşturmaktadır. Çalışma da Basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 380 işgörene ulaşılmıştır. Araştırmaya veri toplamak maksadıyla anket uygulanmış, işgörenlerin bazılarının araştırma ölçeğini eksik cevaplandırdıkları için 336 anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma da kullanılan anketin ilk bölümünde hizmetkâr liderlik ve örgütsel sinizm ilişkisini etkileyebileceği düşünülen demografik faktörler içeren kişisel bilgi formu, ikinci bölümünde 27 ifadeden oluşan hizmetkâr liderlik ölçeği, anketin üçüncü bölümünde 13 maddeden oluşan örgütsel sinizm ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada yapılan korelasyon analizi sonucunda Hizmetkâr liderlik ile örgütsel sinizm arasında negatif yönlü, zayıf ilişki olduğu saptanmıştır. Basit doğrusal regresyon analizi sonucunda hizmetkâr liderlik algılarının örgütsel sinizme düşük düzeyde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuca göre çalışanların hizmetkâr liderlik algıları arttıkça örgütsel sinizm düzeylerinin azalacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Relationship Between Servant Leadership and Organizational Sinism: A Research In The Service Sector
2021
Yazar:  
Özet:

The concept of servant leadership was first studied by Robert K. Greenleaf in his 1977 work, “Lider as servant.” The most important feature of the serving leadership approach is that the leader is in a position that serves the audience. Organizational sinism is one of the major problems that organizations have faced recently. Sinism is a concept that contains negative emotions such as desperation, frustration and uncertainty. This situation leads to negative consequences, such as disappointment, negative behavior and a decrease in employment. The main objective of this study is to study the relationship between serviced leadership and organizational sinism. It is also intended to determine whether serviced leadership perceptions and organizational sinism levels show significant differences according to the demographic characteristics of employees in the service sector. The research group consists of employees of large and very large-scale shopping centers in Ankara. The study was also achieved to 380 processes using the simple random sampling method. The survey was carried out with the aim of collecting data, and some employers were taken to evaluate the 336 survey because they did not respond to the research scale. In the first part of the survey, the personal information form, which contains demographic factors believed to affect the relationship between servant leadership and organizational sinism, in the second part, the servant leadership scale, which consists of 27 expressions, and in the third part of the survey, the organizational sinism scale, which consists of 13 articles. The correlation analysis conducted in the study found that there was a negative, weak relationship between servicing leadership and organizational sinism. A simple linear regression analysis found that serving leadership perceptions had a low-level impact on organizational sinism. According to this conclusion, it is believed that the increased serviced leadership perceptions of employees will decrease the levels of organizational sinism.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Alanya Akademik Bakış

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 381
Atıf : 876
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini