Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 11
Okul Yöneticilerinin Hizmetkâr Liderlik Davranışları ile Öğretmenlerin Örgütsel Sinizm Algıları Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, okul yöneticilerinin hizmetkâr liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm algıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini,  2019-2020 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ilindeki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 8199 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden “Basit Seçkisiz Örnekleme” yöntemiyle belirlenen 406 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada okul yöneticilerinin hizmetkâr davranışlarını belirlemek için Cohen ve Colwell (2011) tarafından geliştirilen ve Konan, Demir ve Karakuş (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan “Hizmetkâr Liderlik Ölçeği” kullanılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel sinizm algılarına ilişkin veriler ise Sağır ve Oğuz (2012) tarafından geliştirilen “Örgütsel Sinizm Ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda okul yöneticilerin hizmetkâr liderlik davranışlarının “Çoğu zaman” düzeyinde, öğretmenlerin örgütsel sinizm algılarının ise “Katılmıyorum” düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Bu duruma göre; okul yöneticilerinin hizmetkâr liderlik davranışlarını sergileme düzeylerinin ortalamanın üzerinde, öğretmenlerin sinizm algılarının ise ortalamanın altında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, okul yöneticilerinin hizmetkâr liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm algıları arasında;  orta düzeyde ve ters yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna göre okul yöneticilerinin hizmetkâr liderlik davranışlarının düzeyi arttıkça, öğretmenlerin örgütsel sinizm algı düzeylerinin azaldığı; okul yöneticilerinin hizmetkâr liderlik davranışlarının düzeyi düştükçe, öğretmenlerin örgütsel sinizm algı düzeylerinin yükseldiği anlaşılmıştır. Araştırmada, okul yöneticilerin hizmetkâr liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel sinizm algısını % 33 oranında yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between School Managers' Serviced Leadership Behaviors and Teachers' Organizational Sinism Perceptions
2022
Yazar:  
Özet:

This study aims to reveal the relationship between school managers’ serviced leadership behaviors and teachers’ organizational sinism perceptions. The research has been drawn up in the relative scanning model from the visual scanning models. The universe of research consists of 8199 teachers who work in the primary and secondary education institutions in Kahramanmaraş in the 2019-2020 educational year. The sample of the study is made up of 406 teachers identified from the universe by the "Simple Selective Example" method. The study used the "Service Leadership Scale" developed by Cohen and Colwell (2011) to determine the serviced behavior of school managers and adapted to Turkish by Konan, Iron and Karakuş (2015). The data on the organizational sinism perceptions of teachers are collected with the "Organizational Sinism Scale" developed by Sağır and Son (2012). The study found that school managers' serviced leadership behaviors were at the "Most Time" level, while teachers' organizational sinism perceptions were at the "I don't split" level. According to this situation, the result was that the levels of showing the serviced leadership behavior of the school managers were above the average, and the perceptions of the teachers of cynism were below the average. The study found that there was a statistically meaningful relationship between school managers’ serviced leadership behaviors and teachers’ organizational sinism perceptions; medium and reverse. As the level of serviced leadership behavior of school managers increases, the level of organizational sinism perception of teachers decreases; as the level of serviced leadership behavior of school managers decreases, the level of organizational sinism perception of teachers increases. The study found that school managers’ serviced leadership behaviors influenced 33% of teachers’ organizational sinism perceptions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini