Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 6
Universite Ogrencilerinin Psikolojik Saglamligi Uzerinde Cozum Odakli Grupla Psikolojik Danismanin Etkisi / The Effect Of Solution-focused Group Counseling On The Resilience Of University Students
2022
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, çözüm odaklı grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlığını artırmadaki etkisini incelemektir. Araştırma, deney-kontrol gruplu ön test, son test ve izleme ölçüm desenli deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 22 üniversite öğrencisi (12 kız ve 10 erkek) oluşturmuştur. Çalışma grubundaki öğrenciler üniversite birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyindedir. Ayrıca çalışma grubundaki üniversite öğrencileri 18-25 yaş arasındadır. Bu öğrencilerin 11'i deney (6 kız ve 5 erkek) ve 11’i kontrol (6 kız ve 5 erkek) grubunda yer almaktadır. Deney grubunda yer alan üniversite öğrencilerine araştırmacı tarafından geliştirilen altı oturumdan oluşan psikolojik sağlamlığı artırmaya yönelik çözüm odaklı grupla psikolojik danışma programı uygulanmıştır. Bu çalışmanın amacı, çözüm odaklı grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlığını artırmadaki etkisini incelemektir. Araştırma, deney-kontrol gruplu ön test, son test ve izleme ölçüm desenli deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 22 üniversite öğrencisi (12 kız ve 10 erkek) oluşturmuştur. Çalışma grubundaki öğrenciler üniversite birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyindedir. Ayrıca çalışma grubundaki üniversite öğrencileri 18-25 yaş arasındadır. Bu öğrencilerin 11'i deney (6 kız ve 5 erkek) ve 11’i kontrol (6 kız ve 5 erkek) grubunda yer almaktadır. Deney grubunda yer alan üniversite öğrencilerine araştırmacı tarafından geliştirilen altı oturumdan oluşan psikolojik sağlamlığı artırmaya yönelik çözüm odaklı grupla psikolojik danışma programı uygulanmıştır. Bu oturumlar haftada bir kez 90-120 dakika olarak yapılmıştır. Kontrol grubunda bulunan üniversite öğrencilerine ise herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak “Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (YPSÖ)” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen veriler Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon Signed-Ranks Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları çözüm odaklı grubun kontrol grubuna göre daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca üç ay sonunda yapılan takip çalışmaları ile bu etkinliğin korunduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma sonucunda çözüm odaklı grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerini artırmada etkili olduğuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
The Effect Of Solution-focused Group Counseling On The Resilience Of University Students / Universite Ogrencilerinin Psikolojik Saglamligi Uzerinde Cozum Odakli Grupla Psikolojik Danismanin Etkisi
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the effect of solution-focused group psychological counseling in increasing the resilience of university students. The research is an experimental study with experimental-control group with pre-test, post-test and follow-up measurement design. The study group for the research comprised 22 university students (12 female and 10 male). Students in the study group are at university first, second, third and fourth year level. In addition, university students in the study group are between the ages of 18-25. 11 (6 female and 5 male) of these students are in the experimental group and 11 (6 female and 5 male) are in the control group. A solution-focused group counseling program, consisting of six sessions, developed by the researcher, was applied to the university students in the experimental group to increase resilience. These sessions were held once a week for 90-120 minutes. No study was conducted on university students in the control group. In this study, “Adult Resilience Measure (ARM)” and “Personal Information Form” were used as data collection tools. The data obtained from this study were analyzed using the Mann Whitney U Test and the Wilcoxon Signed-Ranks Test. The findings of the study revealed that the solution-focused group was more effective than the control group. In addition, it was observed that this effectiveness was preserved with the follow-up studies at the end of three months. As a result of this study, it has been found that solution-focused group counseling is effective in increasing the resilience levels of university students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 980
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi