Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 192
 İndirme 68
Bilissel Davranisci Grupla Psikolojik Danismanin Otomatik Dusunceler ve Fonksiyonel Olmayan Tutumlara Etkisi
2019
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, bilişsel davranışçı grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin otomatik düşünceleri ve fonksiyonel olmayan tutumları üzerindeki etkisini belirlemektir. Uygulama, bir vakıf üniversitesinin Eğitim ve Edebiyat Fakültelerine kayıtlı 24 öğrenciden oluşan deney ve plasebo grubu olmak üzere üç ayrı grupla yürütülmüştür. Deney grubundaki katılımcılarla 12 oturum bilişsel-davranışçı grupla psikolojik danışma, plasebo grubundaki katılımcılarla 12 oturum plasebo niteliğinde grup etkinliği gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda bulunan katılımcılara ise herhangi bir uygulamada bulunulmamıştır. Tüm gruplara Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ-30) ve Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği (FOTÖ-A) ilk oturumlarda ön-test, son oturumlarda son-test, son oturumdan iki ay sonra ise izleme ölçümü uygulanmıştır. Uygulama sonunda deney grubunun FOTÖ–A ön-test ve son-test puan ortalamaları (p <.05) anlamlı derecede azalırken, FOTÖ-A son-test puan ortalamalarıyla izleme puan ortalamaları arasında ise anlamlı bir fark bulunamamıştır (p >.05). Plasebo ve kontrol gruplarının FOTÖ-A ön-test ve son-test puan ile son-test ve izleme puan ortalamaları arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p >.05). Bununla birlikte deney grubunun ODÖ-30 ön-test ve son-test puan ortalamaları anlamlı derecede (p <.05) azalırken, ODÖ-30 son-test puan ortalamalarıyla izleme puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p >.05). Plasebo ve kontrol gruplarının ODÖ-30 ön-test ve son-test ile son test ve izleme puan ortalamaları arasında yine anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p >.05). Sonuç olarak, bilişsel davranışçı grupla psikolojik danışmanın, üniversite öğrencilerinin otomatik düşünceleri ve fonksiyonel olmayan tutumlarının azalmasında etkili olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Cognitive Behavioral Group Counseling On Automatic Thoughts and Dysfunctional Attitudes
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to explore the effects of cognitive-behavioral group counseling on university students' automatic thoughts and dysfunctional attitudes. The study group consisted of 24 college students for experiment, placebo and control groups enrolled in a public university’s Faculties of Education and Literature departments. 12 sessions of cognitive-behavioral group counseling were performed with the experiment group, and 12 sessions of traditional group counseling activities were performed with the placebo group. No counseling intervention is applied to the control group. At the beginning of the group sessions, Turkish forms of Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ-30) and Dysfunctional Attidutes Scale (DAS-A) were applied to all three groups as pre-intervention and post-intervention at the end of the sessions as well as a two months interval follow-up assessment. The mean scores of the DAS-A and ATQ-30 pre-intervention and post-intervention scores of the experiment group were significantly decreased (p <.05) while there was no significant difference between the mean scores of the experiment group’s DAS-A and ATQ-30 post-intervention and follow-up scores (p > .05). No significant difference between the placebo and control group's DAS-A and ATQ-30 pre-intervention, post-intervention and follow-up scores (p > .05) was found. As a result, cognitive-behavioral group counseling was found to be effective in reducing the automatic thoughts and dys-functional attitudes of university students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 1.712
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini