Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Dolomit ve Olivin ile Kızılçam Odun Yonga Karışımından Üretilen Deneme Levhalarının Özellikleri. Bölüm 2.teknolojik Özellikler
2023
Dergi:  
Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Üre-formaldehit tutkalı ile kızılçam odun yongaları kullanılarak hazırlanmış formülasyona, iki mineral madde (dolomit ve olivin) eklenerek deneme levhaları üretilmiş ve önceden belirlenmiş fizikokimyasal özellikleri ile ilave edilen mineral maddelerin levha özellklerine olan etkileri incelenmiştir. İki mineral maddenin de dış atmosferik şartlara karşı (weathering), levhaların yüzey renk bozulmasına karşı olumlu etki sağladığı anlaşılmıştır. En yüksel parlaklık azalması (∆L: -13.13) (daha koyu yüzey) kontrol örneğinde elde edilmiştir. Örnek PY1 daha yeşil yüzey renk özelliği gösterirken (∆a: -0,39) diğer levhalar ise kontrol örneklerine göre (PX0/PY0: 3.55) daha düşük kırmızı renk özellikleri (∆a: 1.06 ile 3.40 arası dolomit ilave edilmiş levhalarda, ∆a: 0.80 ile 1.49 arasında olivin ilave edilmiş levhalarda) gözlemlenmiştir. Dolomit ilave edilmiş levhalarda, toplam renk değişimine (∆E) karşı en yüksek pozitif etki PX1 deneme levhasında gözlemlenmiş ve bu levhada, kontrol örneğinden yaklaşık %63 daha düşük bulunmuştur (∆E PX0: 13.62, ∆E PX1: 5.03). Olivin ile formüle edilmiş deneme levhalarında ise en yüksek etki PY2 örneğinde, kontrolden yaklaşık 87% daha düşük ölçülmüştür (∆E PY0: 13.62, ∆E PY2: 1.73). Olivin, deneme levhaların dış atmosferik şartlarda renk bozunmasına karşı benzer deneysel ortamda, dolomite göre daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Herne kadar deneme levhaları daha düşük ısı iletim özelliği dolayısıyla yalıtım özelliğine pozitif etki ettiği gözlemlenmiş olmakla birlikte, tüm olivin ve dolomit ilave edilmiş deneme levhaların ısı iletim katsayıları, standart değer olan λ: 0.065 W/mK den daha yüksek bulunmuştur. Mineral ilave edilmiş levhalar yanma testinde, kütle kaybını (%) azaltıcı etki sağladığı; dolomit ilave edilmiş dneme levhaları için 11.98% (PX1) ile 17.39% (PX0) arasında, olivin ilave edilmiş deneme levhalarında ise 10.85% (PY5) ile 17.35% (PY0) arasında hesaplanmıştır. Her iki mineral maddenin (dolomit ve olivin) ilave edilmesiyle üretilen deneme levhalarının yanma denemelerinde özelliklerinin iyileştiği, fakat benzer deneme şartlarında, olivin-esaslı deneme levhalarının kütle kaybının, dolomit esaslı levhalardan daha düşük olduğu farkına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Properties Of Experimental Panels Made From A Mixture Of Dolomite and Olivine With Calabrian Pine Wood Chips. Part 2.technological Properties
2023
Yazar:  
Özet:

The selected physicochemical properties of urea-formaldehyde bonded experimental panels which produced with two mineral adducts (dolomite and olivine) as proportion in Calabrian pine wood chips were evaluated. It appears each mineral adducts improve the surface discoloration changes rather than control samples. The highest lightness change (darker surface) was found with control (∆L:-13.13). However, only a sample of PY1 shows greener color surface (∆a: -0,39) while others show less red color properties (∆a: 1.06 to 3.40 for dolomite-based panels and ∆a: 0.80 to 1.49 for olivine-based panels) than control (PX0/PY0: 3.55). It has been found that the lowest discoloration (improvement) was found to be PX1 sample which is approximately 63% lower than the control (∆E PX0: 13.62, ∆E PX1: 5.03) for dolomite-formulated boards. For olivine-formulated boards that the lowest discoloration was found with sample PY2 which shows approximately 87% lower than the control (∆E PY0: 13.62, ∆E PY2: 1.73). Olivine appears to be more effective for preservation against discoloration from outdoor exposure at similar experimental conditions than dolomite. Although experimental panels show some level lower heat conduction which improves insulation properties, all dolomite- and olivine-based panel’s conduction values were found to be higher than the standard value of λ: 0.065 W/mK. The adducts formulated panels have shown lowering mass loss (%) in burning tests which was found to be in the range of 11.98% (PX1) to 17.39% (PX0) for dolomite-based panels and in the range of 10.85% (PY5) to 17.35% (PY0) for olivine-based panels. It is noticeable that olivine-based panels show lower mass loss against heat than dolomite-based panels at similar experimental conditions. It is also found that dolomite and olivine improve the combustion properties of experimental panels to a certain extent.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bartın Orman Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 2.983
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini