Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 6
Örgütsel Çeteler – Eğitim Örgütleri Üzerinde Nitel Bir Çalışma
2022
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Her örgüt içinde formal gruplar gibi informal grupların da varlığı tartışılmaz bir gerçektir. Bazı informal gruplar masum ve zararsız amaçlarla bir araya gelen insanlardan oluşmakta iken, bazı grupların ise örgüt amaçlarının dışında özel amaçlar edindikleri de var olan bir durumdur. Örgüt içerisindeki bazı informal grupların, çeşitli nedenlerle birbirlerine aşırı kenetlenip, edindikleri bireysel amaçlarını örgüt amaçlarından daha öncelikli hale getirdikleri görülebilir. Bu tür gruplar, örgüt içerisinde birtakım ayrıcalıklar edinme, çıkar sağlama ve birbirlerini koruyup kollama eğilimindedirler. Bu seviyeye gelmiş örgüt içi informal grubun, bir tür örgütsel çıkar grubuna dönüştüğü söylenebilir. Sözü edilen bu yapılara örgütsel çete ismi verilebilir. Örgütsel çeteler, örgütlerde entropiyi hızlandıran en önemli faktörlerden biridir. Bu çalışma ile "örgütsel çetelerin" özellikleri ve amaçları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma, eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve okul müdürlerinden oluşmaktadır. Aktif görevde olan 10 katılımcı, nitel araştırma yöntemleri kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla, katılımcıların örgütsel çetelere ilişkin deneyimlerini içeren görüşleri alınmıştır. Alınan cevaplar ortak temalar altında kategorize edilmiştir. Araştırmanın güvenirliği için, Miles ve Huberman’ın (1994) geliştirdiği formül kullanılmış ve güvenirlik %94 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen verilerden gruplanan temalar ayrı ayrı incelenmiş, literatür ışığında yorumlanmış ve tartışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların tamamının örgütsel çetelerle karşılaştıkları ve onlarla mücadele etmek zorunda kaldıkları tespit edilmiştir. Yine örgütsel çete üyelerinin öne çıkan belli başlı kişilik özelliklerine sahip oldukları bulgulanmıştır. Buna göre; örgütsel çete üyelerinin kişilik özellikleri; ‘’bencil’’, ‘’beceriksiz’’ ve ‘’vasıfsız’’ olarak sıralanmıştır. Örgütsel çetelerin amaçları ise sırasıyla; ‘’kariyer basamaklarında hızla tırmanmak’’, ‘’finansal çıkarlar’’ ve ‘’kişilik özellikleri’’ olarak belirlenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise örgütsel çetelere karşı mücadele yöntemlerine ilişkin öneriler sunulmuştur. Devamında ise, örgütsel çeteler konusunda yeni araştırma önerilerine yer verilmiş, yetkililere ve araştırmacılara tavsiyeler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Organizational Gangs-a Qualitative Study On Educational Organizations
2022
Yazar:  
Özet:

The existence of informal groups such as formal groups in every organization is an indisputable fact. While some informal groups are composed of people who come together for innocent and harmless purposes, it is a situation that some groups have special purposes other than organizational goals. It can be seen that some informal groups within the organization are overly attached to each other for various reasons and prioritize their individual goals over the organizational goals. Such groups are tends to gain some privileges, benefits and protect each other within the organization. It can be said that informal groups within the organization that have reached this level have turned into a kind of organizational interest group. These structures can be called organizational gangs. Organizational gangs are one of the most important factors that accelerate entropy in organizations. In this study, the characteristics and purposes of "organizational gangs" were tried to be revealed. The universe of the research consists of teachers and school principals working in educational institutions. 10 participants on active duty constitute the sample of this study, which was carried out using qualitative research methods. Through the semi-structured interview form, the opinions of the participants, including their experiences with the organisational gangs, were taken. The answers received were categorized under common themes. For the reliability of the research, the formula developed by Miles and Huberman (1994) was used and the reliability was calculated as 94%. Categorized themes from the data obtained were examined separately, interpreted and discussed in the light of the literature. According to the results of the research, it was determined that all of the participants encountered organizational gangs and had to struggle with them. It has also been found that organizational gang members have certain prominent personality traits. According to this; personality traits of organizational gang members; they are listed as “selfish”, “incompetent” and “unskilled”. The aims of organizational gangs are respectively; it has been determined as "climbing up the career ladder", "financial interests" and "personal traits". In the last part of the study, suggestions regarding the methods of owercome against organizational gangs are presented. Afterwards, new research proposals on organizational gangs were included, and recommendations were presented to authorities and researchers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.642
Atıf : 7.593
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi