Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 115
 İndirme 50
Ergenlerin Ruhsal Belirtileri ile Duygusal Özyeterlik Düzeylerinin İncelenmesi
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Ergenlik döneminde gençler hem bedensel değişimlere uyum sağlama, hem kendini tanıma, hem de mesleki ve akademik sorumlulukları karşısında anksiyete, hostilite, somatizasyon, kendi benliğini olumsuz değerlendirme eğilimi ve hatta depresyon yaşayabilmektedir. Gençlerin bu belirtileri ne düzeyde deneyimledikleri ve bunları etkileyen faktörlerin araştırılması koruyucu ve önleyici psikolojik danışmanlık ve rehberlik çalışmaları geliştirilmesi için önemli görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, ergenlerin ruhsal belirti düzeyleri ile duygusal öz-yeterlik düzeylerinin birbirleriyle ve çeşitli demografik faktörlerle ilişkilerinin incelenmesidir. Betimsel yöntem ile yürütülen bu araştırmanın örneklemini helen okullarının onuncu ve onbirinci sınıflarında okumakta olan seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiş 300 (198 bayan, 102 bay) öğrenci oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formunun yanısıra, Kısa Semptom Envanteri (KSE), Duygusal Öz-yeterlik Ölçeği (DÖYÖ) ile toplanmıştır. Veriler SPSS 15,0 istatistik paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Katılımcıların demografik özeliklerine göre ruhsal belirtiler ve duygusal öz-yeterlik alt ölçek puanlarına yönelik karşılaştırmalarda t-testi ve MANOVA (multivariate ANOVA) testleri, ayrıca değişkenler arasındaki ilişkileri saptamak için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bu araştırmada sonuçlara göre ergenlerin ruhsal belirtileri ile duygusal öz-yeterlik düzeyleri arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ergenlerin duygusal öz-yeterlik düzeyleri artıkça depresyon, anksiyete, olumsuz benlik algısı, somatizasyon ve hostilite düzeylerinin azaldığı saptanmıştır. Sonuçların değişik demografik özelliklere göre farklılaştığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Mental Symptoms and Emotional Self-efficacy Levels Of Adolescents
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In adolescence, people try to adopt to their bodily changes, they try to assume their self-competencies, they have to achieve academical and vocational responsibilities. Thus adolescents may experience anxiety, hostility, somatization even depression and also may develop negative self-concept. It is thought to be important to determine the levels of mental symptoms of adolescents and the effective variables in order to develop preventive psychological counseling and guidance practices. The aim of this study was to investigate the relations between the levels of mental symptoms and the levels of emotional self-efficacy of adolescents. The levels of these variables also searched for demographic variables. This research is based on descriptive method. Sample consisted of 300 high school students (198 girls and 102 boys) selected by random sampling method from tenth and eleventh grade students. Data were collected by Emotional Self-Efficacy Scale, Brief Symptom Inventory with a questionnaire which was prepared by the researcher to determine demographic characteristics. Data were analysed by Statistical package SPSS 15.0 software; according to statistical results, t-test, MANOVA (multivariate ANOVA) and the Pearson Product Moment Correlation analysis were used to analyze the data. Results showed that there is a statistically significant negative correlation between the mental symptoms and emotional self-efficacy levels of adolescents. It is determined that when emotional self-efficacy levels increase, depression, anxiety, negative self-perception, somatization, hositility levels of adolescents descrease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.997
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini