Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 18
İstanbul’da Yapılan Son Dârü’l-mesnevî
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

19. yüzyıl mutasavvıflarından Mehmed Murad Nakşibendî, yaşadığı dönemde İstanbul’daki en önemli Mesnevîhândır. Osmanlıda Nakşîlik ve Mevlevîlik arasındaki yakınlaşmaya büyük ölçüde katkı sağlamış bir şahsiyettir. Kendi zamanında hem devlet adamları yanında hem de şeyh ve dervişler arasında saygın bir yere sahiptir. Mehmed Murad Nakşibendî, Murad Molla Tekkesi’nin şeyhi, Murad Molla Kütüphanesi’nin baş hafız-ı kütübüdür. Bir Nakşî şeyhi olarak, tekkesinde okuttuğu ilmî, dinî, edebî, tasavvufî derslerden Ahmed Cevdet Paşa gibi birçok aydın ve bürokrat istifade etmiş, tekkesi adeta bir darü’l-fünûn olarak nitelendirilmiştir. Müderrisliğinin yanı sıra, birçok telif eseri bulunan Mehmed Murad Nakşibendî’nin başyapıtı Hülâsatü’ş-Şürûh isimli Mesnevî’nin tamamına yazdığı şerhtir. Mehmed Murad Nakşibendî son derece hayırsever biridir. 9 Muharrem 1261’de İstanbul Fatih Çarşamba’da Sultan Abdulmecid’in katılımıyla bir Dârü’l-Mesnevî açmıştır. Bir Nakşî şeyhi olarak orada tâlibine Mesnevî dersleri vermiş, birçok önemli talebe ve Mesnevîhân yetiştirmiştir. Ahmed Cevdet Paşa da Dârü’l-Mesnevî’nin açılışında hocasının elinden Mesnevihânlık icâzetini alanlardandır. Mehmed Murad Nakşibendî, Vekâyi-nâme adlı eserinde Dârü’l-Mesnevî’nin açılış törenini bütün ayrıntılarıyla samimi bir dille anlatmaktadır. Padişahın teşrifi, diğer katılımcılar, yapılan dua ve zikirler hakkında geniş mâlûmâta yer verilmiştir. İstanbul’da yapılan son Dârü’l-Mesnevî’yi anlatması bakımından bu bilgiler oldukça önemlidir. Günümüzde camii olarak işlev gören bu yapı Mesnevihâne Camii adıyla anılmaktadır. Mehmed Murad Nakşibendî’nin türbesi de bu camii bahçesinde yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Last Dâru'l-mesnevi In Istanbul
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Mehmed Murad Nakşibendî is the most important “Mesnevihan” in 19th century. In their own time has a respectable place among the dignitaries and dervishes. Mehmed Murad is a figure who greatly contributed to the rapprochement between Nakshi and Mawlawi in his own time. Mehmed Murad taught scientific, religious, literary, mystic lessons. Murad Molla’s Dervish Lodge has been described as an Ottoman university. He is sheikh in Murad Molla’s Dervish Lodge and the keeper of the books in Murad Molla’s Library. Many intellectuals and bureaucrats benefited from these lessons. Mehmed Murad wrote many copyrighted works. His masterpiece is the Hülâsatü’ş-Şürûh named Masnavi commentary. Mehmed Murad Nakşibendî is one of the extremely benevolent. The Dârü'l-Mesnevi (Mesnevi Reading House) has been opened with the support of Sultan Abdülmecid. Dârü'l-Masnavi is opened with the participation of Sultan Abdülmecid in Fatih, Istanbul, in 9th Muharram 1261. He has taught Masnavi in Dârü'l-Mesnevi. He trained many important students and Masnavihan. Many famous Masnavihan got Mesnevihan’s diploma here. Ahmed Cevdet Paşa, one of the students. He received his diploma from Mehmed Murad Nakşibendî. Mehmed Murad Nakşibendî describes detail of all the Dârü'l-Mesnevi’s opening ceremony in the Vekâyi-nâme named work. This is important because this building is the last Dârü'l-Mesnevi in Istanbul.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.975
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini