Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 78
 İndirme 22
Öğrencilerde Spor Durumu ve Yaş Kategorisine Göre Dikkat Düzeylerinin Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı 10-15 yaş öğrencilerinde cinsiyet, spor yapma durumu ve yaş kategorisine göre dikkat düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Yaşları 10-15 yaş arasında değişen 100 kız ve 116 erkek toplam 216 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Gruplar arası ikili kategorik karşılaştırmalar için student t-testi ve yaş kategorisi için ise tek yönlü Varyans analizi ve LSD testleri yapılmıştır. Cinsiyete göre D2 dikkat test puanlarının karşılaştırılmasında Psikomotor hız, Seçici dikkat düzeyi, Konsantrasyon performansı ve toplam Test Performansı puanlar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmuştur (p<0,05). Buna karşılık özel öğrenme güçlülüğü test puanları arasında fark önemsiz idi (p>0,05). Yaş değişkenine göre D2 Dikkat test puanlarının karşılaştırılmasında Psikomotor hız, Seçici dikkat düzeyi, Konsantrasyon performansı, özel öğrenme güçlülüğü ve toplam Test Performansı puanlar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmuştur (p<0,05 ve p<0,001). Spor yapanlar ile yapmayanlar arasında D2 Dikkat test puanlarının karşılaştırılmasında Psikomotor hız, Seçici dikkat düzeyi, Konsantrasyon performansı, özel öğrenme güçlülüğü ve toplam Test Performansı puanlar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmuştur (p<0,05 ve p<0,001). Sonuç: Kız öğrencilerin psikomotor hız puanları, konsantrasyon performansı ve toplam test performansı erkek öğrencilerden daha yüksek ve seçici dikkat düzeyi ise daha düşük bulunmuştur. 14-15 yaş grubunun dikkat testi puanları birinci grup (10-11 yaşlar) ve ikinci grubundakilerden (12-13 yaş) daha iyi bulunmuştur. Yaş grubu büyük olanların dikkat testi puanları daha iyi bulunması beklenen bir sonuçtur. Kızlarda işlenen işaretlenen toplam figür sayısı erkelerden daha fazladır. Yani kızlarda Psikomotor hız erkelere göre daha iyidir. Bu karşılık işaretlenmeyerek atlanılan figürlerin sayısı kızlarda erkelerden daha azdır. Erkeklerde kızlara göre seçici dikkat düzeyi seviyesi daha düşüktür. Spor yapan öğrencilerin D2 dikkat test puanları aktif olarak spor yapmayanlardan daha yüksektir. Aktif olarak spor yapmayan öğrencilerinde sportif aktivitelere yöneltilmesi ile dikkat düzeylerinin artırılmasını sağlayabileceği düşünülmektedir. Bedensel olarak çocukların daha aktif olmaya yönlendirilmeleri önerilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparing the level of attention in students according to the sports status and age category
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to compare the levels of attention in students aged 10-15 according to gender, fitness and age category. 100 girls and 116 boys between the ages of 10 and 10 were included in the study. For two-category comparisons between groups, the student t-test and for age category, the one-way Varians analysis and LSD tests were performed. In comparison of D2 attention test points by gender, statistical differences were found between psychomotor speed, selective attention level, concentration performance and total test performance points (p<0,05). On the contrary, the difference between the specific learning strengths of the test scores was unimportant (p>0,05). In the comparison of D2 Attention test points according to age variable, statistically differences were found between psychomotor speed, selective attention level, concentration performance, specific learning strength and total Test performance points (p<0,05 and p<0,001). The comparison of D2 Attention test scores between athletes and non-athletes found statistically differences between psychomotor speed, selective attention level, concentration performance, special learning strength and total Test performance scores (p<0,05 and p<0,001). The result: the girls’ psychomotor speed scores, concentration performance and total test performance were higher than the men’s students, and the selective attention levels were lower. The attention test scores of the 14-15-year-old group were better than the first group (10-11 years) and the second group (12-13 years). The age group is an outcome that is expected to find better attention test points for those who are bigger. The total number of signed figures processed in girls is more than men. That is, the psychomotor speed in girls is better than in men. The number of figures jumped unmarked is less in girls than in men. Men’s selective attention level is lower than girls. The D2 attention test scores of students who do sports are higher than those who do not actively sports. Students who do not actively do sports will be able to increase their level of attention by directing them to sports activities. It is recommended that children be physically more active.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Attention Levels According To Sport Status and Age Category In Students
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to compare the attention levels according to gender, sporting status and age category in 10-15 year old students. A total of 216 students (100 girls and 116 boys) aged between 10-15 years were included in the study. Student's t-test was used for paired categorical comparisons between groups, and one-way ANOVA and LSD tests were performed for age category. In comparison of D2 attention test scores according to gender, there was a statistically significant difference between psychomotor speed, selective attention level, concentration performance and total test performance scores (p <0.05). On the other hand, the difference between special learning disability test scores was insignificant (p> 0.05). In comparison of D2 Attention test scores according to age variable, there was a statistically significant difference between psychomotor speed, selective attention level, concentration performance, special learning incompetence and total Test Performance scores (p <0.05 and p <0.001). In comparison of the D2 Attention test scores between the sports and non-sports, a statistically significant difference was found between psychomotor speed, selective attention level, concentration performance, specific learning disability and total Test Performance scores (p <0.05 and p <0.001). Conclusion: Psychomotor speed scores, concentration performance and total test performance of female students were found higher than male students and selective attention level was found lower. Attention test scores of the 14-15 age group were found to be better than the first group (10-11 years) and the second group (12-13 years). Attention test scores of the older ones are expected to be found better. The total number of marked figures processed in girls is higher than boys. In other words, psychomotor speed is better in boys than in boys. On the other hand, the number of figures skipped figured is lower in girls than in boys. Selective attention level is lower in boys than in girls. D2 attention test scores of students doing sports are higher than those who do not actively exercise. It is thought that it may increase the attention levels of students who do not actively do sports by directing them to sports activities. It is recommended that children are physically encouraged to be more active.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.329
Turkish Studies