Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 210
 İndirme 81
Türkiye’nin Demografik Dönüşümü Çerçevesinde İşgücünün Yaşlanma Sorunu
2018
Dergi:  
Elderly Issues Research Journal
Yazar:  
Özet:

Abstract Bu çalışma nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak işgücünün yaşlanmasının Türkiye için bir sorun teşkil edip etmediği, eğer böyle bir sorunla karşı karşıya kalma olasılığı varsa bugünden alınması gereken önlemlerin neler olabileceği sorularına cevap aramaktır.     Nüfusun demografik özellikleri aynı zamanda emek arzının da temel belirleyicisi olan aktif nüfusun yapısını belirler. Bu nedenle demografik yapıda meydana gelen değişimler emek piyasasının da etkilenmesine neden olmaktadır. Özellikle son 50 yıldır yaşanan demografik dönüşüm gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkede nüfusun yaşlanmasına dolayısıyla yaşlı işgücü oranının artmasına neden olmuştur. Daha çok gelişmiş ülkeler için bir sorun gibi görünen bu durum, demografik geçiş sürecini tamamlamaya başlayan bütün ülkeler için yakın bir gelecekte sorun olmaya başlayacaktır. Bu çalışmada Türkiye’nin demografik dönüşümünün emek arzı üzerindeki etkileri 55-64 yaş arası yaşlı işgücü çerçevesinde incelenmektedir. Çalışmada yöntem olarak demografik dönüşüm kuramı doğrultusunda geliştirilen nüfus projeksiyonları ve demografik geçiş sürecini tamamlayan OECD ülkelerinin mevcut durumu ve yaşlı işgücünün istihdamına yönelik geliştirdikleri politikalar incelenerek Türkiye için çıkarımlarda bulunulmaktadır. Bu çerçevede, mevcut genç işgücünün önümüzdeki dönemlerin yaşlı işgücü olduğu gerçeği ile yaşlanan nüfusla birlikte daha fazla oranda yaşlı işgücünün istihdam edilmesi zorunluluğu birlikte ele alındığında, mevcut genç işgücünün eğitim seviyesinin arttırılmasının zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak mevcut formel eğitim seviyesinin arttırılması ve yaşam boyu öğrenme programlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Diğer yandan yaşlı işçilerin istihdam edilebilirliğini arttırıcı kamu sübvansiyonlarının uygulanması gerekmektedir. Özellikle yaşları nedeniyle eğitim programlarına katılamayan ve bu nedenle istihdam olanağı bulmakta zorlanan gruplar desteklenmelidir. Ayrıca,  yaşlı işçiler için daha uygun bir çalışma olanağı sunan ve bu suretle emek piyasasından ayrılma sürelerini uzatan kısmi süreli çalışmanın teşvik edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Turkey's Demographic Return On The Framework Of The Worker's Ageing Problem
2018
Yazar:  
Özet:

Abstract This study is to seek answers to the questions whether the ageing of the workforce depending on the ageing of the population is a problem for Turkey, if there is a possibility of facing such a problem, what the measures to be taken from today can be.     The demographic characteristics of the population also determine the structure of the active population, which is also the main determiner of labour supply. Therefore, the changes in the demographic structure cause the labour market to be affected as well. The demographic transformation, in the last 50 years, has led to an increase in the rate of ageing labour in many developed and developing countries due to the ageing population. This situation, which seems to be a problem for more developed countries, will begin to be a problem in the near future for all countries that begin to complete the demographic transition process. In this study, the impact of the demographic transformation of Turkey on labour supply is studied in the framework of the age of 55-64 years old. According to the demographic transformation theory, the study examines the current situation of the OECD countries that complete the demographic transition process and the policies they develop towards employment of the elderly workers. In this context, when the fact that the current youth labour is the elderly labour in the upcoming periods and the obligation to employ the elderly labour in greater proportion with the aging population, the obligation to increase the level of education of the current youth labour emerges. Therefore, it is primarily necessary to increase the existing formal education level and to develop lifelong learning programs. On the other hand, public subsidies that increase the employability of elderly workers must be applied. Groups that are not able to participate in educational programs because of their age and therefore have difficulty finding employment should be supported. It is also necessary to encourage part-time work that provides a more suitable job opportunity for elderly workers and thus extends the periods of withdrawal from the labour market.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Elderly Issues Research Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 37
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini