User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 26
 Downloands 1
Kur'an'ın Evrenselliği ve Tarihsel Olduğu Görüşü Arasında: Süyutî'nin İtkan'ı Üzerinden Mekkî ve Medenî Sure Türleri Üzerine Bir Çalışma
2021
Journal:  
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışma, Suyûtî’nin (ö. 911/1505) el-İtkân fî ulûmi’l-Kur’ân isimli kitabının (Mekkî ve Medenî’nin bilinmesi hakkında) birinci türüyle ilgili bir incelemedir. Bu başlık nüzul zamanı ve mekânı ile ilgili Kur’ân ayetlerinin taksimi konusunda söylenen sözlerin tahlilini içermektedir. Ebu’l-Kâsım el-Hasan b. Muhammed en-Nisabûrî (ö. 406/1015) bu türleri et-Tenbîh 'alâ fadl-i ulûmi’l-Kur’ân isimli kitabında 25 türe ayırmıştır. Bu türlerin, Kur’ân ilimlerinin en üstünü ve tefsir ilmine başlamak için şart olduğunu ifade etmiştir. Suyûtî, İtkânı’nda bu türlerin çoğunu müstakil başlıklar altında ele alarak bu görüşe katılmıştır. Bu durum bazı âlimlerin çekingen kaldığı diğer bazılarının abartı ve aşırılık olarak nitelediği, bir kısmının da şüpheye kapı araladığını belirttikleri bir husustur. Bu şüphelerin en önemlilerinden birisi de Kur’ân’ın tarihselliği söylemidir. Zira Mekkî ve Medenî konusunda aktarılanlar, pek çok müsteşrik ve modernistin Kur’ân’ın bütün zaman ve mekânlar için geçerli olmasını reddetmelerinde onların imdadına yetişmiştir. İşte bu araştırma konuyla ilgili en önemli görüş ve söylemlerin problemlerini gidererek çözüm yollarını ortaya koyan bir analiz ve tartışmadır. Ayrıca bu araştırma şüphe yollarının kapatılmasına katkı sağlayacak, Mekkî ve Medenî konusunda geniş bir bakışı açısı sunacaktır.

Keywords:

Between The Universality Of The Qur’an and The Assertion Of Its Historicity: A Study Of The Makki and Madani Genres Through Al-itqan By Al-suyuti
2021
Author:  
Abstract:

This study is an analysis of the first type in al-Suyūtī’s book of al-Itqan fi 'Ulūm al-Qur'an (in Ma‘rifah al-Makkī and al-Madanī [The knowledge of al-Makkī and al-Madanī]). The chapter in question includes the analysis of what is said on the division of verses in terms of time and place of revelation. Abū l-Qāsim al-Hassan bin Muhammad al- Nīsābūrī, divided them into twenty five types in his book at-Tanbīh 'alā Fadhli 'Ulum al-Qur'an [The virtues of the knowledge of the Quran]. He mentions that this knowledge is among the most honorable sciences of the Holy Qur’an, and a condition for approaching the interpretation. He supported this opinion in al-Itqān dealing with them under separate chapters, which is something that is critiqued by some scholars. While some scholars abstained, a group described it as exaggeration, and according to others it opens the doors of doubts. One of the most important of these doubts is the discourse on the historicity of Qur’an. Much of what was mentioned in al-Makkī and al-Madanī genres helped many orientalists and modernists in their denial of its validity for every time and place. This study is a discussion of the most important opinions on this subject and offers a resolution and responses to the critiques. It also proposes a method to approach al-Makkī and al-Madanī verses and contribute to end any doubts.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi

Field :   İlahiyat

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 383
Cite : 309
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi