User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 74
 Downloands 55
“DİLİN TARİHİ” ÜZERİNE
2020
Journal:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Author:  
Abstract:

Steven Roger Fischer’in “Dilin Tarihi” isimli kitabı şaşırtıcı dil serüveninin genel bir hikâyesini bize sunar. Hem de bu hikâye bir milyon yıldan uzun bir zaman dilimini kapsar. Aslında Fischer dile daha geniş biçimde bakmamızı sağlamak amacıyla kitabına hayvanlar arası dil konusuyla başlar. Bu ilk bölümde biz hayvanların türün devamlılığını sürdürebilmek için dili nasıl kullandıklarını yakından görürüz. Örneğin dünya üzerindeki nüfusu trilyonları bulan karıncalar yalnız yaşayabilen hayvanlar değildir. Türün devamlılığı için üreme ve yiyecek tedariki hayati önem taşır. Karıncalar tehlikeyi haber vermek amacıyla koku yayabilir ayrıca bir tür cırlamayla iletişim kurabilir. Tabi karıncaların iletişimini anlayabilmek çıkardıkları seslerin doğrudan işitilemediğinden dolayı pek kolay değildir. Ancak kuşların ve gorillerin dil konusundaki yeteneklerini görece daha iyi bilebiliriz. Kitapta onlarla ilgili çarpıcı deneylerden söz edilir. Mesela özel tasarlanmış bir klavye ile duygularını aktaran goril Koko, küçük bir çocuk zekâsında, dili kullanma başarısı gösterir. Papağan Alex de bir eğitimden geçtikten sonra kendisine gösterilen anahtarların kaç tane olduğunu, hangisinin büyük olduğunu söyleyebilir. Fakat bütün bu iletişimler insan iletişiminden çok temel bir noktada ayrılır. İnsan dili karmaşık bir söz dizimine sahiptir ve insanın zihinsel yetisi bu karmaşayı ustalıkla yönetebilir. Kitabın ikinci bölümünde bir milyon yıl öncesine uzanıp dilin ne koşullar altında ortaya çıktığını öğreniriz. Doğrusu sürecin hiç de kolay olmadığını, ciddi bir evrim sürecinin ürünü olduğunu kavrayabiliriz. Her şeyden önce insan fizyolojisinin sesleri çıkarabilecek biçimde değişmesi gerekir. Bu olduktan sonra, insanlar dil konusunda şaşırtıcı bir ilerleme gösterirler. İnsanlar da tıpkı karıncalar gibi yalnız yaşayabilen canlı türleri değildir. Toplu hâlde olmaları bazı organizasyonlar gerektirir. Büyük bir kabilenin doyabilmesi daha büyük hayvanların, organize biçimde avlanmasını gerektirir. Bu tabi suya elini daldırıp balık yakalamaktan çok daha karmaşık bir faaliyet türüdür. Daha gelişkin biçimde iletişim kurmadan üstesinden gelinemeyecek bu işi insanlar başarırlar. Sonrasında sallar yapıp suları aşmak, toplu biçimde göç etmek gibi anlaşma gerektiren işlerin altından başarıyla kalkarlar. Fischer kitabında şöyle bir tespitte bulunur: “Alet yapımı dil gerektirmez, fakat Cebelitarık Boğazı’nın ‘toplu göç’le geçilmesi –Endonezya’daki Wallace Çizgisi’nin geçilmesi gibi- dilin bilinmesini gerektirir.” (s.35). Yani insanlara, taştan veya ağaçtan bir tekerleğin yapımı için dil gerekmeyebilir ancak bir kağnı arabası yapıp onunla yük taşıyabilmek için dil şarttır.

Keywords:

About the “Today”
2020
Author:  
Abstract:

Steven Roger Fischer's book "The History of the Language" presents us a general story of the surprising language flower. And this story covers over a million years of time. In fact, Fischer begins his book with the inter-animal language subject to enable us to see the language in a wider way. In this first section, we will see closely how animals use the language to maintain the continuity of the species. For example, the mice that finds trillions of people on the earth are not animals that can live alone. Reproduction and food supply are vital for the continuity of the species. Butterflies can spread the smell in order to report the danger and can also communicate with a kind of scratch. Of course, it is not easy to understand the communication of the worms because the sounds they get are not heard directly. But we can know the skills of the birds and gorillas in the language comparatively better. The book tells us about the impressive experiments about them. For example, the gorilla Koko, who translates his feelings with a specifically designed keyboard, shows the success of using the language in a small child's intelligence. Pope Alex can also tell him how many keys he has been shown to him after a training, and which one is great. But all of these communications are separated from a very basic point of human communication. The human language has a complex series of words, and the human mental ability can skillfully manage this complexity. In the second part of the book, we explore a million years ago and learn what conditions the language appeared under. In fact, we can realize that the process is not easy at all, it is a product of a serious evolution process. First of all, human physiology needs to change in a way that it can produce sounds. After that, people are showing a surprising progress in language. People are not such a species that can live alone as mice. Some organizations need to be in the crowd. The ability of a big tribe to feed requires that larger animals are hunting in a organized way. This is a much more complicated type of activity than dive your hand into the water and catch the fish. People can do this without communicating more advanced. Then they successfully rise under the work that requires agreement, such as overcoming the waters, immigration in a collective form. In his book, Fischer finds the following conclusion: "Alet-made language does not require language, but the passage of the Gebelitary Gulf with 'collective immigration -- like the passage of the Wallace Line in Indonesia -- requires the knowledge of the language." and 35). That is, people may not need a language to make a wheel from stone or tree, but it is a language requirement to make a paper car and carry the burden with it.

Keywords:

0
2020
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




Türklük Bilimi Araştırmaları

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 631
Cite : 5.174
Türklük Bilimi Araştırmaları