User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 115
 Downloands 32
DOĞU-BATI İKİ FARKLI DÜŞÜNME YÖNTEMİ ve XX. YÜZYIL BATI SANATINDA DOĞU ETKİLERİ
2017
Journal:  
Asos Journal
Author:  
Abstract:

Düşüncenin ve algının mekana ve kültüre göre değişmesi, dünyanın ve gerçekliğinin insan tarafından tanımı toplumlara göre farklılıklar göstermiştir. Tarih boyunca Doğu ve Batı bu anlamda iki farklı kültür ya da insan toplumu olarak değerlendirilmiştir. Farklı gelenek, görenek ile birlikte yaşam karşısındaki pratikleri de bu toplumları birbirinden farklı kılan özelliklerdendir. Analitik düşünce sistemi ve kendini doğadan ayırarak, onu bilinecek ve kavranacak bir şey olarak karşısına alan insan Batı’ya aitken; Doğu’lu, doğa ile uyum içinde yaşayarak, kendini de onun bir parçası sayan ve mistik bir düşünce sistemine sahiptir. İki farklı toplumun, yani Doğu ile Batı’nın insanı, bu bağlamda algısal ve düşünsel farklılıkları ile felsefi anlamda da ayrılmışlardır. Sanatlarında ve yaratımlarında da bu algısal farklılıklar zamansal olarak farklı dönemlerde gerçekleşmiştir. Doğu’nun mistik öğretileri ile yoğrulmuş Doğulu sanatçı da bu bakımdan Batı’nın sanatına, gerek felsefi gerekse biçimsel olarak etkide bulunmuştur. Özellikle 20. Yüzyıl Batı Sanatının gerçekleşmesinde Batı’nın Doğu’dan esinlenmesi ve çoğu sanatçıya ilham vermesi yadsınamaz bir gerçektir.

Keywords:

East-west Two Different Thinking Methods and Xx. Eastern Effects On Century West Art
2017
Journal:  
Asos Journal
Author:  
Abstract:

The change of thought and perception according to place and culture has shown that the world and its reality differ according to the definition of man by societies. Throughout history, East and West have been considered two different cultures or human societies in this sense. Different traditions, customs and also their practices in relation to cohabiting also are the features that make these societies different from each other. A person who separates himself from nature with analytical thinking system and takes it as something to be known and understood, belongs to the West; however the Easterner, lives in harmony with the nature, has a thinking system that regards him as a part of it and is mystical. The two different societies, namely the people of East and West, have also been separated in philosophical sense with their perceptual and intellectual differences in this context. These perceptual differences in their art and creation happened in different periods in time. Oriental artist,who was molded with the mystical teachings of the East, also effected the art of the West, both philosophically and formally. It is an undeniable fact that the West is inspired by the East and inspired many artists especially in the realization of 20. Century Western Art.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Asos Journal

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 5.146
Cite : 9.715
Asos Journal