User Guide
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 23
 Downloands 9
Ahmed Hayâtî Efendi’nin “Şerhü Tuhfeti’l-Manzûmeti’d-Dürriyye fî-Lügati’l-Fârisiyye ve’d-Deriyye” isimli Tuhfe-i Vehbî Şerhi
2022
Journal:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Author:  
Abstract:

15. yüzyılla birlikte örnekleriyle karşılaştığımız manzum sözlükler sıbyân olarak nitelendirilen çocuklara yabancı dilleri öğretmek amacıyla kaleme alınan hacmi küçük, ezberi kolay eserlerdir. Manzum sözlükler sıbyân mekteplerinde, tekke ve dergâhlarda okutulmuştur. Daha çok Arapça-Türkçe, Farsça-Türkçe şeklinde karşımıza çıkan bu sözlükler Boşnakça, Fransızca, Rumca, Almanca gibi çok çeşitli dillerde kaleme alınmıştır. Eğlenceli olması ve kolay ezberlenmesiyle çocukların baş ucu kitabı olan bu sözlükler sadece kelime öğretmekle kalmamış, fesahat ve belagat öğretiminin yanı sıra bitki, hayvan isimleri, astronomi, tıp, beden unsurları, yeme-içme gibi çok çeşitli konularda eğitime katkı sağlamıştır. Çocuklar için yazılan manzum sözlüklere ilmî metotlarla şerh çalışmaları yapılmış böylece manzum sözlükler akademik zemine taşınmıştır. 1783 yılında Sünbülzâde Vehbî tarafından çocuklara Farsça öğretmek amacıyla yazılan Tuhfe-yi Vehbî döneminde çokça okunmuş ve rağbet görmüş bir sözlüktür. Sözlüğe çeşitli şerhler yapılmıştır. Çalışma konumuz olan Tuhfe-i Vehbî şerhi 1792’de döneminin ünlü ilim adamlarından Elbistanlı Ahmed Hayâtî (ö.1814) tarafından kaleme alınmıştır. “Şerhü Tuhfeti’l-Manzûmeti’d-Dürriyye fî-Lügati’l-Fârisiyye ve’d-Deriyye” tam adını taşıyan Tuhfe-yi Vehbî Şerhi, medreselerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Çalışmamızda ilk olarak manzum sözlük ve şerhlerine değinildikten sonra Ahmed Hayâtî Efendi’nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgiler verilmiş, eser nüshalarının tavsifi ve şeceresi anlatılarak şârihin şerh metodu maddeler hâlinde açıklanmıştır.

Keywords:

null
2022
Author:  
0
2022
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature

Field :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 576
Cite : 895
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature