User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 5
48-84 Aylık Çocukların Cinsiyete Göre Renk Beğenileri ve Nesne Renk Tercihleri
2023
Journal:  
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

48-84 aylık çocukların ren beğenileri ve nesne-varlık renk tercihlerini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 137 anasınıfı, 212 ilkokul birinci sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 359 öğrenci katılmıştır. Veriler, en sevdiği-sevmediği üç renk tişört-pantolon, çanta, top, okul, ev, saç ve ağacın rengini belirlemeye yönelik katılımcılara sözel olarak sorulan sorulara verilen yanıtlardan elde edilmiştir. Katılımcıların renk beğenileri ve nesne-varlık renk tercihleri cinsiyet ve yaş düzeyine göre yüzdelik olarak hesaplanmıştır. Araştırmada küçük çocukların daha çok pembe, kırmızı, mavi gibi parlak ve sıcak renkleri sevdikleri en sevmedikleri renklerin ise siyah ve kahverengi, gri gibi renkler olduğu belirlenmiştir. Erkek katılımcıların en sevmedikleri renkler arasında pembe gelmektedir. Tişört (pembe, mavi, sarı) ve pantolon (pembe, mavi, siyah, kırmızı) gibi giysilere yönelik renk tercihlerinin kız ve erkekler arasında sıralamalarının değiştiği görülmüştür. Saç gibi doğal nesne ve ağaç gibi doğal bir varlığa yönelik renk tercihlerinde ise gerçekçi dönemin ve çocukların oyuncaklarında kullanılan renklerin izleri olabileceği düşünülmektedir. Küçük çocukların ev ve okul gibi mekân renk tercihleri ise pembe, kırmızı, mavi, beyaz ve sarı gibi renklerde yoğunlaşmıştır. Araştırma sonucunda çocukların en beğendikleri renklerin okul ortamı tasarımlarında, eğitim durumları düzenlenmesi esnasında dikkat çekme ve ders işleniş materyallerinde, ders kitaplarında ve çocuğa özgü üretim yapan sektörlerde dikkate alınması önerilmiştir

Keywords:

The Color Liking and Object Color Preferences Of 48-84 Month-old Children According To The Gender
2023
Author:  
Abstract:

This study used a descriptive approach to determine the color liking and object color preferences of 48–84-month-old children. A total of 359 children participated, including 137 kindergarteners and 212 first graders. The information was gathered through the participants' verbal responses to questions on their three favorite and three least favorite colors: t-shirt, trousers, bag, ball, school, house, hair, and tree. According to the study, young children preferred bright, warm colors like pink, red, and blue over darker colors like black and neutral shades of brown and gray. Pink was the color that boys participants detested the most. Girls and boys differed in their rankings of preferred clothing colors for items like T-shirts (pink, blue, and yellow) and trousers (pink, blue, black, and red), for example. Pink, red, blue, white, and yellow were the colors that young children preferred for settings like home and school. Consequently, the study's implications suggest that the design of educational environments, attention-capturing instructional materials, textbooks, and child-specific consumer products should all consider the color preferences of children.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 243
Cite : 2.018
2023 Impact : 0.056
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi