User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 3
 Views 77
 Downloands 43
Sinema ve Kimlik İnşası: Milli Sinema Örneği
2019
Journal:  
Turkish Studies Social Sciences
Author:  
Abstract:

Görsel sanatlar içerisinde günümüz toplumlarını en çok etkileyen sanatların başında hiç şüphesiz sinema gelmektedir. Sinema, ilerleyen teknolojik aletler sayesinde güçlendirilmiş görsellikler ve gerçek üstü efektlerle izleyicileri kendi yaşadıkları evrenin dışarısına taşıyarak ona yeni bir dünyanın kapılarını açmaktadır. Her ne kadar sinema eğlence sektörü için büyük ekonomik döngüler yaratan profesyonel bir iş alanı olarak görülebilirse de bu yön sinemanın sadece bir tek yönünü göstermektedir. Gerek izleyicilerden toplanan hasılatlarla gerekse yapım aşamasında harcanan büyük paralarla sinema elbette gelişmiş endüstrinin önemli bir parçasıdır. Ancak sinemaya sadece ekonomik girdi ve çıktılar kapsamında değerlendirmek sadece resmin bir kısmını görmektir. Çünkü sinema kültürel yaşamın birçok evresini etkileyen hatta kimi zaman ise şekillendiren toplumsal bir işlevi olan da bir olgudur. Görüntü, konuşma, ses, müzik ve yazı gibi birbirleri ile ilgili iletişim tekniklerini kullanan sinema bütün bu teknikleri kullanan bir anlatım aracına dönüşür ve toplumsal hayatı etkiler. Bu anlamda sinema kimi zaman sadece sanatsal bir üretim olmanın dışında politik, siyasi ve dini fikirlerin yayılmasında/kitleselleştirilmesinde araç olarak kullanılmıştır. Sinemanın bu şekilde kullanımına sadece ülkemizde değil başta Amerikan sineması olmak üzere tüm sinema endüstrisinde rastlanılmaktadır. Ülkemizde de 1970’li yıllarda sinemanın sadece bir sanat dalı olmadığını, sinemanın toplumsal ve ahlaki konular da beyaz perdeye aktarması gerektiğini yüksek sesle dile getiren ana akımlar olmuştur. Yeşilçam sinemasına paralel bir evrende gerek Milli Sinema gerekse Ulusal Sinema böyle bir çaba ve arayışın ürünü olarak değerlendirilebilir. Biz bu çalışmamızda genel bir sinema tarihi ve teorileri üzerinden Milli Sinemayı okumaya çalışacağız. Milli Sinemanın sembol yönetmeni Yücel Çakmaklı’nın 1970’te beyaz perdeye yansıttığı “Birleşen Yollar” isimli sinema filmi üzerinden bir değerlendirmede bulunacağız.

Keywords:

Sinema ve Kimlik İnsasi: Milli Sinema Ornegi
2019
Author:  
Abstract:

There is no doubt that the cinema is among the artists that most influenced today’s societies. The cinema, thanks to advanced technological tools, with enhanced visualities and super-real effects, takes the viewers outside the universe they live, opening the doors to a new world. Although the cinema can be seen as a professional business area that creates large economic cycles for the entertainment industry, this direction shows only one aspect of the cinema. With the revenue collected from audiences, the film is of course an important part of the advanced industry, with the large money spent in the production phase. But only the economic entrance and output in the cinema is to evaluate within the scope of seeing only a part of the picture. Because cinema is a phenomenon that has a social function that affects many stages of cultural life and sometimes even shapes it. The cinema, which uses interactive communication techniques such as image, speech, sound, music and writing, becomes a narrative tool that uses all these techniques and affects the social life. In this sense, cinema has sometimes been used as a tool for the dissemination/centralization of political, political and religious ideas except for being an artistic production. The use of the film in this way is found not only in our country, but in all the American cinema industry, primarily. In our country, in the 1970s, there were the main streams that highlighted that the cinema is not just an art branch, but that the social and moral issues of the cinema should be transmitted to the white curtain. In a parallel universe with the Green Cinema, the National Cinema can be regarded as a product of such effort and search. In this work we will try to read the National Cinema through a general history and theory of cinema. The National Cinema's symbolic director Yücel Çakmaklı's 1970 film "United Roads" will be reviewed through the film "United Roads" which was reflected on the white curtain.

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles
Turkish Studies Social Sciences

Field :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 677
Cite : 894
© 2015-2024 Sobiad Citation Index