User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 32
 Views 165
 Downloands 71
Endüstri 4.0’dan Eğitim 4.0’a Değişen Eğitim-öğretim Paradigmaları
2018
Journal:  
Turkish Studies
Author:  
Abstract:

Günümüzde Google’da bir günlük arama sayısının yaklaşık 5,47 milyar, sadece 2008 yılında üretilen bilgi miktarının son 5000 yılda üretilen bilginin toplamından fazla, dünya verisinin yaklaşık %90’ının son iki yıl içinde üretilmiş ve şirketlerin oluşturduğu enformasyon miktarının her 1,2 yılda bir iki katına çıkıyor olması geleneksel eğitim yaklaşımlarının dışına çıkılması gerektiğine işaret etmektedir. Mesele, yeni bir düşünce, eğitim ve üretim şeklinin farkına varabilmeyi gerektirmektedir. Eğitim sadece bir kısım bilgilerin verilmesi ve hakikatlerin öğretilmesi süreci değil, düşünmek için aklın eğitilmesini de içeren bütünlüklü bir süreçtir. Eğitim artık tasarımı, üretimi ve bilgisayar programlarını yazabilmeyi yani kodlamayı da içermektedir. Ekonomi, bilgi ve iletişim teknolojileri ile internetin gücü, süreci bambaşka bir boyuta taşımıştır. Endüstri 4.0 bu sürecin bir meyvesidir ve temel olarak bilişim teknolojileri ile endüstriyel süreçleri biraraya getirmeyi amaçlamaktadır. Endüstri 4.0’ın ihtiyaçlarını tamamlayacak, yeni bir eğitim sistemine yani Eğitim 4.0’a ihtiyaç vardır. Eğitim 4.0’a; anlatım ve ezber odaklı (Eğitim 1.0) süreçten bilgisayar ve internet odaklı (Eğitim 2.0) sürece, bu süreçten bilgi üretim odaklı (Eğitim 3.0) sürece ve oradan da inovasyon ve üretim odaklı (Eğitim 4.0) sürece geçilerek varılmaktadır. Eğitim 4.0’ın bazı yansımaları vardır. Bunlar; üst düzey düşünme becerileri gelişmiş, dijital teknolojiden yararlanan, kişiselleştirilmiş veri, açık kaynak içeriği kullanan, küresel anlamda bağlantılı olan teknolojik dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikte, bilgiyi üreten ve transfer edebilen, tasarımcı bireyler ve organizasyonlardır. Bireylere; çocukluktan okul dönemine, oradan iş hayatına sürekli öğrenmeyi sağlayan, toplumda güçlü bir rol edinip fark oluşturmasına yardımcı olan bir eğitim sistemi sunulmalıdır. Açıklık ilkesi (MIT-Open gibi), kişiselleştirme (Itunes University-Apple gibi), informal eğitim programları (Courseera) ile mekandan ve zamandan bağımsız (Khan Academy gibi) yeni eğitim yaklaşımları ile sanal gerçeklik (virtual reality - VR), buluttaki sınıf, interaktif kitaplar ile video ve animasyonlar gibi yeni eğitim teknolojileri ile desteklenmektedir. Eğitim 4.0’ın en önemli tamamlayıcılarından biri hiç şüphesiz öğretmenlerdir. Bu sistemde öğretmen geleneksel manada bir öğretmen değildir. Sadece bilgi aktaran değil, beceri kazandıran, birlikte yapan ve sınır tanımayan her unsurdur. Bu çalışmada Endüstri 4.0’ın gereklerine cevap verebilecek bir eğitim-öğretim sisteminin nasıl kurgulanması gerektiği irdelenecektir. Ayrıca bu çalışmanın ilkeleri/kriterleri çıkarılarak, ülkemizin mevcut durumu hakkında bir değerlendirmede bulunulacaktır.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Turkish Studies

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 11.916
Cite : 44.993
© 2015-2024 Sobiad Citation Index