Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 65
 İndirme 7
DIŞ TİCARETİN GELİR DENGESİZLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELER İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ
2021
Dergi:  
Ekonomi Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gelir dengesizliği, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkedeki en önemli ekonomik ve sosyal sorunlardan biridir. Bu sorun aşırı derecede büyüdüğünde ülkelerde iç çatışmalara, birçok ekonomik ve siyasal sorunlara da neden olabilmektedir. Bu çalışmada dış ticaretin gelir eşitsizliği üzerindeki etkileri üst-orta gelirli 17 ülkenin, 2000-2019 dönemi verileri kullanılarak, panel veri analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Bu amaçla üç farklı ekonometrik model kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle serilerin durağanlıkları Levin, Lin ve Chu (2002) ve Im, Pesaran ve Shin (2003) panel birim kök testleriyle sınanmış ve tüm serilerin birinci farkta durağan oldukları görülmüştür. Seriler arasında eşbütünleşme ilişkilerinin varlığı Pedroni (2004) yöntemiyle test edilmiş ve tüm modellerde yer alan serilerin eşbütünleşik oldukları bulunmuştur. Uzun ve kısa dönem analizleri Panel DOLS yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerde ihracat ve ticari dışa açıklığın, İkili İstihdam Teorisine uygun biçimde, bu ülkelerdeki gelir eşitsizliğini artırdığı, ithalatın ise gelir eşitsizliği üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Seriler arasındaki nedensellik ilişkilerinin varlığı Dumitrescu ve Hurlin (2012) yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu test sonucunda ihracat ve ticari dışa açıklıktan gelir eşitsizliğine doğru nedensellik ilişkileri bulunurken, ithalattan gelir eşitsizliğine doğru böyle bir ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca gelir eşitsizliğinden ihracata ve ticari dışa açıklığa doğru da nedensellik ilişkilerinin var olduğu görülmüştür. Ek olarak ihracat ile ithalat arasında karşılıklı nedensellik ilişkileri belirlenmiştir

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Dental Trade on Income Balance: Panel Data Analysis for Higher-Middle-Income Countries
2021
Yazar:  
Özet:

Income imbalance is one of the most important economic and social problems in many developed and developing countries. When this problem is excessively growing, it can lead to internal conflicts in countries, many economic and political problems as well. In this study, the effects of foreign trade on income inequality were studied by panel data analysis methods, using data from 17 high and medium-income countries for the period 2000-2019. Three different econometric models were used for this purpose. The study first tested the stages of the series; Levin, Lin and Chu (2002) and Im, Pesaran and Shin (2003) panel unit root tests and found that all of the series were stages in the first difference. The existence of matching relationships between the series was tested with the Pedroni (2004) method and the series included in all models were found to be matched. Long-term and short-term analyses were performed using the Panel DOLS method. These analyses have found that export and trade outward transparency, in accordance with the bilateral employment theory, increased income inequality in these countries, and that imports have no statistically meaningful impact on income inequality. The existence of causal relationships between the series was analyzed by the method of Dumitrescu and Hurlin (2012). As a result of this test, exports and trade outdoors have a causal relationship to income inequality, but such a relationship to income inequality from imports has not been identified. In addition, from income inequality to export and trade outward clarity, there is also a causal relationship. There are also mutual causal relationships between export and import.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Ekonomi Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 213
Atıf : 1.778
2023 Impact/Etki : 0.25
Ekonomi Bilimleri Dergisi