Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Etkinlik Analizi: Erzurum İli Örneği
2013
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı, süt sığırcılığı işletmelerinin etkinliğini (teknik etkinlik veya üretim etkinliği) ve bu etkinliğe etki eden faktörleri belirlemektir. Bu amaçla Erzurum’un Aşkale, Pasinler, Şenkaya ve Çat ilçelerinde 110 anket yapılmıştır. Elde edilen veriler olasılıklı sınır modeli kullanılarak analiz edilmiş, süt sığırcılığı işletmelerinin teknik etkinliği ve bu etkinliğe neden olan faktörler belirlenmiştir. Modelde (teknik etkinlik modeli) hayvan başına süt verimi bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Bağımsız değişken olarak ise; hayvan başına tüketilen kesif yem miktarı, kaba yem miktarı, işgücü masrafı, veterinerlik, aşı ve ilaç masrafı ve diğer değişken masraflar kullanılmıştır. Etkinsizlik etkileri modelinde ise işletme ve işletmeciye ait özellikler (işletmecinin yaşı, eğitimi, tecrübesi, bilgi kaynağına başvuru durumu, ailedeki birey sayısı, ahır büyüklüğü, süt sağım tekniği ve teşviklerden yararlanma) dikkate alınmıştır. İşletmecinin yaşı, tecrübesi, makine ile sağım tekniği ve teşviklerden yararlanma arttıkça işletmelerin daha etkin oldukları belirlenmiştir. Bilgi ve tecrübenin önemine istinaden işletmecilere hayvansal üretim ve girdilerin optimum kullanımı ile ilgili konularda teknik bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte öz tüketimden ziyade piyasa için üretimde bulunan işletmelerin sayılarının artırılmasına yönelik politikalar önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.687
Atıf : 5.195
2023 Impact/Etki : 0.232
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi