Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 8
Siberkondri Ciddiyet Ölçeği’nin Kısa Formunun Türkçeye Uyarlanması ve Öğretmen Adaylarının Aşırı Çevrim İçi Bilgi Arama Davranışları
2021
Dergi:  
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, McElroy vd. (2019) tarafından geliştirilen Cyberchondria Severity Scale-12 (CSS-12)’nin Kısa Formunu Türkçeye uyarlamaktır. CSS-12, 12 madde ve 4 faktörden (“Zorlama”, “Sıkıntı”, “Aşırılık” ve “Güven Arayışı”) oluşan 5’li Likert yapıda geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. Bu araştırma için 05/07/2021-E.61623 numaralı etik izin 5 Temmuz 2021 tarihinde İnönü Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Bilimsel Araştırma Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır. Ölçeğin Türkçeye çevirisi ve orijinal formu her iki dile hâkim bir çalışma grubuna uygulanmış ve her iki ölçüm arasında yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r> 0.70; p<.001). Dil eşdeğerliğine ulaşan ölçek, MERUZEM’in Çevrim İçi Öğrenme Yönetim Sistemine katılan toplam 314 Eğitim Fakültesi öğrencisine uygulanmıştır. Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA)’nden elde edilen sonuçlar; ölçekte yer alan her bir maddenin ilgili faktör altında istatistiksel olarak anlamlı yük değerlerine sahip olduğunu, model uyum indekslerine ait istatistiksel değerlerin (𝓧2=100.88; sd=46; 𝓧2/sd=2.193; RMSEA=0.06; SRMR=0.06; IFI=0.97; NFI=0.95; NNFI=0.96; CFI=0.97; GFI=0.94) mükemmel veya kabul edilebilir düzeylerde olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeğin her bir faktörü için t ve R2 değerleri sunulmuştur. Ayrıca, uyarlanan ölçek ve orijinal ölçeğe ait model uyum indeks değerleri kıyaslanmıştır. Güvenirlik analizi için Cronbach’s Alpha (α) değerleri incelenmiştir. Ölçeğin uyarlanma süreci sonucunda, orijinal ölçekte sunulan 5’li Likert formda, 4 faktör ve 12 maddeden oluşan yapı doğrulanmış, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı elde edilmiş ve ileri araştırmalar için birtakım öneriler sunularak mevcut araştırmanın sınırlılık durumları tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Adaptation Of Cyberchondria Severity Scale Short Form To Turkish, and Pre-service Teachers’ Excessive Online Information-seeking Behaviors
2021
Yazar:  
Özet:

The main goal of the current research is to adapt the short form of the Cyberchondria Severity Scale (CSS-12) by McElroy et al., (2019) to Turkish. The CSS-12 is a valid and reliable scale in a 5-point Likert structure consisting of 12-items and 4-factors (“Excessiveness”, Distress”, “Reassurance”, and “Compulsion”). The ethical clearance numbered 05/07/2021-E.61623 were granted and approved by the Inonu University Institutional Review Board of Social and Human Studies, on July 5, 2021 for this research. The forward translation and the original form of the scale was applied to bilingual participants, and statistically significant high-level correlation was found between both measurements (r> 0.70; p<.001). The Turkish form of the scale was applied via MERUZEM’s Online Learning Management System to a total of 314 participants in the Faculty of Education. According to the results achieved from Confirmatory Factor Analysis (CFA), it was revealed that each items in the scale had statistically significant load values under related subscale, and the model goodness of fit indices (𝓧2=100.88; df=46; 𝓧2/df=2.193; RMSEA=0.06; SRMR=0.06; IFI=0.97; NFI=0.95; NNFI=0.96; CFI=0.97; GFI=0.94) were at excellent or acceptable degrees. The t and R2 results were presented for each subscale. Besides, the model fit indices of the Turkish form and the original form were directly compared. Cronbach’s Alpha (α) results were scrutinized for reliability analysis. As a result, the original scale’s structure consisting of 4-factors and 12-items in a 5-point Likert form was verified, a valid and reliable scale was achieved and proposals for further research were presented and the limitations of the current study were discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.189
Atıf : 4.870
2023 Impact/Etki : 0.227
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi