Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 15
 Sesli Dinleme 1
Küreselleşme Sürecinde İlkokul Çağındaki Çocukların Değerlerindeki Değişimin Sınıf Öğretmenlerinin Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

 

Küreselleşme, toplumsal, kültürel, politik ve ekonomik yönleri bulunan çok boyutlu bir süreci ifade etmektedir. Bu süreçte yerel değerler ve doğrular, küresel değer ve süreçlerle etkileşim içindedir. Toplumların, küreselleşen dünyada kendi değerlerini koruyarak yer edinmesi önemlidir. Bu durum, topluma katkı sağlayacak değerlerin yeniden gözden geçirilmesinin gerekliliğini de ön plana çıkarmaktadır. Eğitim kurumları, küreselleşme sürecinde değerlerin hem öğretildiği hem de öğretmenler tarafından gözlemlendiği yerlerdir. Bu nedenle İlkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin gözlemleri oldukça önemlidir. Bu makalenin konusu, küreselleşme sürecinde orta gelir düzeyinde yer alan ailelerin ilkokul çağındaki çocuklarının değerlerinin, öğretmen gözü ile değerlendirilmesidir. Araştırmada küreselleşme sürecinde öğrencilerde öne çıkan değerlerin, öğretmen-öğrenci ilişkileri, sınıf içi ve arkadaş gruplarındaki tutum ve davranışlarına yansımalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır’da 15 yıl ve üstü görev yapmış ve son görev yaptığı okulda en az 5 yıl çalışmış olan 20 öğretmenle görüşülmüştür. Verilerinin analizi betimsel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği tercih edilmiştir. Mülakatta araştırmaya katılanlara aşağıdaki sorular sorulmuştur:

  1. İlkokul öğrencilerinde hangi değerlerin öne çıktığı gözlemlenmiştir?
  2. Sınıf öğretmenlerinin bakış açısı ile öğrencilerin tüketim alışkanlıklarında ne gibi değişimler olmuştur?
  3. Öğretmen bakış açısı ile öğrencilerin sınıf içinde ve okul ortamındaki tutum ve davranışlarında ne gibi farklılıklar gözlemlenmiştir?
  4. Küreselleşmeye paralel olarak öğrencilerin ailelerinde ne gibi değişimler gözlenmiştir?

Araştırmada betimsel analiz yapılırken; Veri analizinde Araştırma sorularına verilen cevaplar araştırmacı tarafından kategorik hale getirilmiş, Ortaya çıkan kategoriler literatürle karşılaştırılmış ve ortaya çıkan sonuçlar tartışılmıştır.

Çalışma grubunda yer alan sınıf öğretmenleri iletişim teknolojilerindeki gelişmeye paralel olarak öğrencilerin çevre farkındalığının artması, bilgi olarak daha donanımlı olmaları, kendilerini ifade edebilme kabiliyetlerinin gelişmesi ve daha özgüvenli olmalarını olumlu gözlemler olarak dile getirmişlerdir. Aile yapısında meydana gelen dönüşümle birlikte çocuk yetiştirme anlayışında değişimler gözlemlediklerini ve bununla ilintili olarak paylaşma, fedakârlık, mütevazılık, sorumluluk sahibi olma, sabır gibi değerlerde geçmiş yıllara oranla anlam farklılaşması gözlemlediklerini belirtmişlerdir. Günümüzde ailelerin değişen değerler karşısında henüz alacağı pozisyonu belirlemeden yeni değerler ile karşı karşıya kaldığı bir gerçektir. Yaşanan belirsizlik ve güvensizlik atmosferinde şekilcilik, görüntü ve gösterişin ön plana çıkmasıyla değerlerin anlam boyutunun değişime uğradığını söylemek mümkündür. Bu süreçte ailelerin, değerleri özünden ve anlamından farklı bir boyutta aktarma eğilimine girdiği çalışma grubundaki öğretmenler tarafından da dile getirilmiştir

 

Anahtar Kelimeler:

The change in the values of children in the primary school age in the process of globalization is assessed by class teachers' perspective
2021
Yazar:  
Özet:

Globalization represents a multi-dimensional process with social, cultural, political and economic aspects. In this process, local values and truths interact with global values and processes. It is important that societies take place in a globalized world by preserving their values. This situation also highlights the need for a re-examination of the values that will contribute to society. Educational institutions are the places where values are both taught and observed by teachers in the process of globalization. Therefore, the observations of the class teachers who work in the primary schools are very important. The subject of this article is the assessment of the values of the children of the middle-income families in the primary school age, by the teacher’s eye. The study aims to evaluate the highest values in students during the process of globalization, the reflection of teachers-students relationships, attitudes and behaviors in classroom and friends groups. In this context, in the 2018-2019 educational year in Diyarbakır he has worked for 15 years and more and in the school he has worked for at least 5 years has been discussed with 20 teachers. The analysis of the data was carried out visually. In the research, profound interview technique was preferred from the quality research methods. The participants in the interview were asked the following questions:

  1. What values are observed in primary school students?
  2. What changes have occurred in the classmates and in the classmates of the students?
  3. What differences have been observed from the teacher’s point of view to the attitudes and behaviors of students in the classroom and in the school environment?
  4. What changes have been observed in the families of students in parallel with globalization?

When the research is carried out in the visual analysis; in the data analysis, the answers to the research questions are categorized by the researcher, the outgoing categories are compared to literature and the outgoing results are discussed.

The class teachers in the study group, parallel to the development of communication technologies, have expressed the students’ increased environmental awareness, becoming more equipped as knowledge, developing their ability to express themselves and becoming more self-confident as positive observations. With the transformation that occurs in the family structure, they have observed changes in the understanding of childbirth and in relation to this, they have observed meaning differences in values such as sharing, sacrifice, humility, responsibility, patience compared to the past years. Today, it is a fact that families are facing new values without determining the position they will still take in the face of changing values. In the atmosphere of uncertainty and uncertainty, it is possible to say that the dimension of meaning of values has changed with the appearance of shaping, image and display. In this process, the teachers in the work group also expressed the tendency of families to transfer their values to a different dimension from their essence and meaning.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.466
2023 Impact/Etki : 0.021
Toplum Bilimleri Dergisi