User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 30
 Downloands 2
DAĞLIK KARABAĞ ÇATIŞMASI VE NEFRET SÖYLEMI: YOUTUBE KULLANICI YORUMLARI ÜZERINE BIR İNCELEME
2021
Journal:  
İNİF E- DERGİ
Author:  
Abstract:

Nefret söylemi, toplumsal yapı içerisinde “öteki” olarak konumlandırılan bir kişi ya da gruba karşı bu grubun ya da bireyin ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, engel durumuna bakılarak yöneltilen hakaret, aşağılama, küçümseme, alay etme gibi ifade biçimlerini kapsamaktadır. Bu ifade biçimlerinin yayılmasında medyanın kullanımı bu söylemlerin etkisini daha da güçlendirmektedir. Gelişen iletişim teknolojilerine paralel olarak ortaya çıkan yeni medya ortamları ise nefret söyleminin üretilmesi ve yaygınlaştırılmasına yeni bir boyut getirmiştir. Yeni medyanın sahip olduğu yapısal özellikleri nefret söyleminin bireysel olarak üretilmesinde, geniş kitlelere aktarılmasında, etki alanının genişletilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada Dağlık Karabağ çatışmaları ekseninde yaygın olarak kullanılan video paylaşım ağı olan Youtube’daki nefret söylemi araştırılmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın temel amacı video paylaşım ağlarındaki nefret söylemini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmanın kuramsal temelini Erwin Gofmann’nın dramaturji teorisi oluşturmaktadır. Araştırma için Ermenistan’ın ArmNews televizyon kanalının Youtube kanalı ile Azerbaycan’nın İçtimaiTV kanalının Youtube kanalında yer alan ve 27 Eylül 2020- 09 Kasım 2020 tarihleri arasında yayınlanmış olan haber videolarına yapılan kullanıcı yorumları incelenmiştir. Yapılan kullanıcı yorumları içerik analizi ve eleştirel söylem çözümlemesi ile araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre hem Ermeni kullanıcılar hem de Azeri kullanıcılar haber videolarına yaptıkları yorumlarda yoğun bir biçimde nefret söylemine yer vermektedirler. Ermeni kullanıcılar daha çok etnik ve dinsel bir nefret söylemine başvururken Azeri kullanıcılar ise intikamcı ve sembolik bir nefret söylemini kullanmaktadır.

Keywords:

The Mountains and the Hate Speech: A Review of YouTube User Opinions
2021
Journal:  
İNİF E- DERGİ
Author:  
Abstract:

The hate speech covers the forms of expression, such as insult, humiliation, deceit, laughing against a person or group positioned as "the other" within the social structure, with regard to the race, gender, sexual orientation, status of obstacle of that group or individual. In the spread of these forms of expression, the use of the media increases the effect of these statements. The new media environments that appear parallel to advanced communication technologies have brought a new dimension to the production and dissemination of hate speech. The structural characteristics of the new media play an important role in the individual production of hate speech, in the transmission to the broad masses, in the expansion of its field of influence. This study has investigated the hate speech on YouTube, a widely used video sharing network in the mountain Karabakh conflict axis. In this context, the main purpose of this study is to reveal hate speech in video sharing networks. The theoretical foundation of this research is the theory of dramatics by Erwin Gofmann. For the study, users’ comments on the news videos on the YouTube channel of ArmNews TV in Armenia and on the Youtube channel of Intimate TV in Azerbaijan and published between 27 September 2020 and 09 November 2020 were reviewed. The user’s comments are studied through content analysis and critical speech analysis. According to the research, both Armenian and Azerbaidjan users have a strong hate speech in their comments on news videos. Armenian users use more ethnic and religious hate speech, while Azerbaidjan users use a revenge and symbolic hate speech.

Keywords:

0
2021
Journal:  
İNİF E- DERGİ
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






İNİF E- DERGİ

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 226
Cite : 667
2023 Impact : 0.258
İNİF E- DERGİ