Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 9
Tarihsel Süreç ve Öğretiler Bağlamında Çin Dış Politikasının Kuramsallaştırılması
2021
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çin’in dış politika vizyonunu ve davranışının düşünsel yapısını ve Çin öz algısını derin bir şekilde etkileyen temel unsurlardan biri tarih faktörüdür. Çin’in dış politikası ve küresel yükseliş stratejisi, bir süreklilik içinde var olan istikrar ve değişimin birleşimiyle karakterize edilir. Bu makale, yükselen bir güç olarak ya da Henry Kissinger’ın ifadesiyle, geri dönen bir güç olarak Çin’in dış politika kimliğinin ve davranışının tarihsel geçmiş etkeniyle belirlendiği fikrini doğrulamaya çalışmaktadır. Tarihsel deneyimlerinin gölgesinde gelişerek yükselen bir Çin’in hem iç siyasi söylemi hem de dış politika stratejisi, Çin ulusunun tarihte yaşadığı olay ve deneyimlere referanslar içerir. Tarihe yönelik bu çağrım en çok Xi Jinping’in “Çin ulusunun yeniden canlanmasını” hızlandırması beklenen “Çin Rüyası” konseptinde tezahür etmektedir. Çin’in dış politika yaklaşımlarının evrimini ana hatlarıyla ve retrospektif bir biçimde açıklayan bu makale, Çin dış politikası ve Çin’in küresel yükselişi olgusuna yönelik kuramsal yaklaşımları özetlemektedir. Bu bağlamda makale, uluslararası sistemin mevcut yapısı, işleyişi ve ilkeleriyle ilişkili olarak “revizyonizm” ve “statükoya bağlılık” ikilemine odaklanarak, mevcut teorik yaklaşımları geleneksel ve eklektik kuramsallaştırma olmak üzere iki kategori çerçevesinde ele almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Theorizing Chinese Foreign Policy: Conceptual Tenets In Historical Continuum
2021
Yazar:  
Özet:

Одним из основных детерминантов, определяющих внешнеполитическое видение и поведение Китая, а также идейное строение китайского самовосприятия является фактор истории. Внешняя политика Китая и его стратегия подъема характеризуются совокупностью исторической преемственности и изменений в континууме. В данной статье была предпринята попытка обосновать идею о том, что внешнеполитическая идентичность и поведение Китая, как возвышающейся или по выражению Генри Киссинджера, возвращающейся силы, определяется его историческим прошлым. Как внутриполитический нарратив, так и внешнеполитическая стратегия глобального возвышения Китая, существующего и развивающегося «в тени своего прошлого», содержит множество ссылок на исторический опыт китайской нации, наиболее полно проецированных в концепции председателя КНР Си Цзиньпина «китайской мечты», осуществление которой, как представляется, должно привести к «великому национальному возрождению» страны и нации. В этом контексте традиция установления связи между внешнеполитическим поведением (и целями) Китая и его историей, вновь обрела значимость. Изложив в ретроспективном порядке процесс развития внешнеполитических подходов Китая с периода учреждения КНР вплоть до сегодняшнего дня, статья предприняла попытку резюмировать существующие концептуальные подходы к теоретизации внешней политики и феномена глобального возвышения Китая, акцентируя внимание на дихотомии ревизионизма и приверженности статус-кво в отношении структуры мировой системы и разделяя существующие теоретические разработка на две категории: конвенциональное и эклектичное теоретизирование. Подчеркивается, что глобальное присутствие Китая и его подъем в контексте воздействия на структуру и принципы существующего международного порядка рассматривается в диапазоне восприятий Китая как «угроза» и как «возможность».

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.804
2023 Impact/Etki : 0.503
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi