User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 102
 Downloands 8
Modernleşme Teorisini Yeniden Düşünmek: Ekonomik Kalkınma ve Demokrasi İlişkisine Eleştirel Bir Bakış
2019
Journal:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

1960’larda toplumların modern ekonomik gelişme aşamasına ulaşması için kültürel ve toplumsal bir değişim sürecine ihtiyaç duyduğundan yola çıkan modernleşme teorisi, Batı dışı toplumlarda geri kalmışlığının anlaşılması, açıklanması ve bu toplumların gelişme pratiklerine katkı sağlanması amacıyla sosyoloji ve siyaset biliminin de konusu haline gelmiştir. Modernleşme teorisi “Karşılaştırmalı Siyaset” içinde de özellikle demokrasinin bir yönetim biçimi olarak baskın hale gelmesiyle önemli bir yaklaşım olarak kendini göstermiştir. Dolayısıyla modernleşme teorisinin demokratikleşme süreçlerinin anlaşılması ve sebep-sonuç ilişkisinin tanımlanması, anlamlandırılması ve açıklanması konularında oldukça sık başvurulan bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Karşılaştırmalı siyaset içinde modernleşme teorisinin kurucusu kabul edilen Seymour Martin Lipset demokratikleşmeyi neredeyse doğal kabul edilen değişim sürecinin bir parçası olarak görür ve ekonomik gelişmişliğin beraberinde sosyal ve siyasal gelişmişliği de getirdiğini iddia eder. Lipset’in 1959 yılında yazdığı “Demokrasinin Toplumsal Gereklilikleri: Ekonomik Kalkınma ve Siyasal Meşruiyet” (Some Social Requisites of Democracy: Economic Development and Political Legitimacy) başlıklı makalesi öncül çalışma niteliğindedir. Lipset makalesinde demokrasi ve ekonomik gelişmişlik arasında var olduğunu iddia ettiği korelasyon üzerine kurguladığı hipotezinde, bir ulusun ekonomik gelişmeye bağlı olan refah seviyesi arttıkça, o toplum içinde demokrasinin de o derece sürdürülebilir olacağını savunmuştur. Bu makalenin amacı karşılaştırmalı siyaset bilimi çerçevesinde modernleşme teorisini yeniden düşünmektir. Bu kapsamda, Lipset’in yukarıda adı geçen makalesi merkeze alınarak, modernleşme teorisi bağlamında demokratikleşme süreçleri üzerine yapılan okumalar eleştirel bir biçimde ele alınacaktır. 

Keywords:

Rethinking Modernization Theory: A Critical Perspective On The Relationship Between Economic Development and Democracy
2019
Author:  
Abstract:

In the 1960s modernization theory has become one of the dominant paradigms in sociology and political science and both disciplines relied on it in explaining why non-Western countries remained underdeveloped. Modernization theory, which suggests that economic development requires a cultural and social transformation, has also affected the literature on comparative politics, particularly when democracy has become the dominant regime type in the Western world. As such, many studies to date has employed this approach as a way to understand and explain the processes of democratization in different contexts. Seymour Martin Lipset, the founding father of modernization theory, approaches democratization as a natural outcome of modernization and forms a linear relationship between the economic development and the social and political development. Lipset’s article “Some Social Requisites of Democracy: Economic Development and Political Legitimacy” published in 1959 is considered to be a seminal work in this respect. Lipset argues that there is a correlation between economic development and democracy in that the higher the level of economic development and economic welfare the higher the chances of democracy to survive. The major goal of this article is to rethink the premises of modernization theory based on the aforementioned article of Lipset from the perspective of comparative politics. Accordingly, in this paper we will critically analyse the theories of democratization based on the modernization approach and try to observe the impact of modernization theory on the democratization literature.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.941
Cite : 11.328
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi