Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Kadın Parlamenterler Açısından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi: Anayasa Komisyon Raporları Üzerinden Bir İnceleme (2016-2023)
2024
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

Siyasal sistem bir ulusun iktidar formunu gösteren yasama, yürütme ve yargı erklerinin kim veya kimler tarafından yönetildiğini belirleyen çeşitli ögelerden oluşan bir bütündür. Siyasal sistemin bütünlüğü, bir ülkenin siyasi kurumlarını ve bu kurumlar tarafından ifa edilen politika süreçlerini de tesiri altına almaktadır. Bundan dolayıdır ki siyaset biliminin en önemli konu başlıkları arasında siyasal rejim ve bunun oluşum süreçleri yer almaktadır. Siyasal alanda kadınların erkeklere kıyasla daha az görünür olduğuna ilişkin kanıların varlığı yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın farklı ülkelerinde de bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti açısından bakıldığında tarihsel süreç içerisinde kadınların siyasal yaşama eklemlenebilmesi için bir takım yasal düzenlemeler yapılarak siyasi hayata katılımlarının önündeki engeller bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Ancak günümüzde bu engellerin devam ettiği ve kadınların sosyal hayata konumlanışından kaynaklı problemlerin var olduğuna dair tartışmalar süre gelmektedir. Bu sorunsaldan hareketle çalışmada Türk siyasal yaşamındaki siyasal sistem değişikliğinde kadın parlamenterlerin etkileri ve bakış açılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Nitekim temsili demokrasilerde parlamenterler halkın düşüncelerini, beklentilerini ve görüşlerini siyasal alana taşıyan en önemli aktörlerdendir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti siyasal sisteminde “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle” birlikte önemli bir değişim ve dönüşüm yaşanarak, bu yeni hükümet sisteminin anayasa teklifinin parlamentoya sunulduğu esnada kadın parlamenterlerin bakış açıları ve siyasal sistemin dizayn edilmesindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın teorik çerçevesi kronolojik analizle kadın parlamenterlerin siyasal sistem içerisinde yaşanan gelişmelerdeki etkileri ortaya koyularak çizilmeye çalışılmıştır. Doküman analizi tekniğinden istifade edilerek, Anayasa Komisyon Tutanakları (2016-2023) ele alınmış ve kadın parlamenterlerin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin oluşumundaki etkileri, algıları ve bakış açıları irdelenmiştir. Çalışma sonucunda geçmişten günümüze politik sahada erkeklere kıyasla geride kalan kadınların söz konusu yeni hükümet sisteminin oluşum sürecinde de geri planda kaldığı öne sürülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Presidential Government System From The Viewpoint Of Female Parliamentarian: An Analysis Of The Constitutional Commission Reports (2016-2023)
2024
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

The political system is a set of various elements that determine the form of government of a nation, which is the legislative, executive and judicial powers that are exercised by whom or by whom. The integrity of the political system also affects the political institutions of a country and the policy processes carried out by these institutions. Therefore, the political regime and its formation processes are among the most important topics of political science. There is a belief that women are less visible in the political sphere compared to men not only in Türkiye but also in different countries around the world. From the perspective of the Republic of Türkiye, a number of legal arrangements have been made in order to eliminate the obstacles to women's participation in political life. Nowadays, however, there are ongoing debates that these obstacles continue and that there are problems arising from the positioning of women in social life. Based on this problematic, this study aims to examine the effects and perspectives of women parliamentarians on the change of the political system in Türk political life. Indeed, in representative democracies, parliamentarians are among the most important actors who carry the thoughts, expectations and opinions of the people to the political arena. In this context, an important change and transformation was experienced in the political system of the Republic of Türkiye with the "Presidential Government System" and the perspectives of women parliamentarians and their effects on the design of the political system were analyzed during the submission of the constitutional proposal of this new government system to the parliament. The theoretical framework of the study was tried to be drawn by revealing the effects of women parliamentarians on the developments in the political system through chronological analysis. By utilizing the document analysis technique, the Constitutional Commission Minutes (2016-2023) were analyzed and the effects, perceptions and perspectives of women parliamentarians on the formation of the Presidential Government System were analyzed. As a result of the study, it is argued that women, who have lagged behind men in the political arena from the past to the present, have also lagged behind in the formation process of the new government system in question.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




ANASAY

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 387
ANASAY