Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 13
Mit ve Efsanelerdeki “Çingene” Algısının Türkçe Atasözü, Deyim ve Kalıp Sözlerdeki Görünümleri
2021
Dergi:  
Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi
Yazar:  
Özet:

Ortak tarihî ve coğrafî iklimi paylaşan toplum, varlığını korumak için kültürel birikimlerini, toplumların dünü, bugünü, yarınlarının görüntüleri olan söz varlığı aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarır. Söylemin gelecek kuşaklara aktarılan bir yapı olması, toplumu oluşturan bireylerin görüşleri, değer yargıları, inançları, hayat felsefelerini içeren söz varlığı unsurlarını önemli kılar. Millî, manevî süzgeçlerden geçerek bugünlere ulaşan değer yargıları; millî kimlik ve şuur üzerine inşa edilen geleneksel unsurlar; toplumsal olgu ve olaylar, ataların kültür mirası olan söylemlerde kendini gösterir. Söze ve yazıya dökülmüş bir araç olmaktan öte toplumsal bir ruh barındıran dilin söz varlığı, sözlü ve yazılı iletişim anında sıklıkla kullanılan sözcükler, atasözü, deyim, kalıp sözler gibi dilsel yapılardan meydana gelir. Bildirişim anında söylemi üreten bireyler, zaten sosyal yapıda mevcut olan düşünce kalıplarına göre bu söylemi üretirler. Bu nedenle bir toplumu iyi analiz etmek için dil üzerine yoğunlaşmak, söylem çözümlemeleri yapmak gerekir. Bireylerin iletişim anında tam olarak ne söylediği, iletisine neleri, niçin dâhil ettiği, neden böyle bir söylemi tercih ettiği gibi soruların cevaplarına, söylemin yaratıldığı toplumun zihinsel yapısını ortaya koyacak psikolojik, sosyolojik ve kültürel çözümlemelerle ulaşılabilir. Bu çalışmada, söz varlıklarında Çingene adının neden, niçin geçtiğine söylem çözümsel olarak bakılacak, bu söylemlerin tarihsel bir geçmişi olduğu ve toplumun ortak kültür mirasları oldukları ortaya konulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Myths and legends of the "Gingene" perception of the Turkish proverb, I say and appear in words
2021
Yazar:  
Özet:

A society that shares a common historical and geographical climate, to preserve its existence, translates its cultural accumulations through the word existence, which is the images of society’s yesterday, today, tomorrow. The fact that the word is a structure transmitted to future generations makes the elements of the word existence, which include the opinions, values judgments, beliefs, life philosophies of the individuals who form society, important. The values of judgments which are reached to the present day through the national and spiritual patterns; the traditional elements built on the national identity and consciousness; social facts and events manifest themselves in the speeches that are the cultural heritage of the ancestors. The existence of the word of the language, which has a social spirit beyond being a speech and written instrument, consists of linguistic structures such as words, speech, speech, patterns and words that are often used in the moment of oral and written communication. The individuals who produce the statement instantly produce this statement according to the thought patterns that are already present in the social structure. Therefore, it is necessary to focus on the language, to do speech analyses, to analyze a society well. The answers to questions such as what individuals say exactly at the time of communication, what they include in their message, why, why they prefer such a speech, can be reached through psychological, sociological and cultural solutions that will reveal the mental structure of the society in which the speech is created. In this study, it will be considered solusive to say why the name of the Chinese in the word beings, why it passed, that these beings have a historical history and that they are the common cultural heritage of society.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 359
Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi