Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Adalet Fermanı ve Kanun-i Esasi'nin Tahlili
2023
Dergi:  
21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hukuk devleti olma yolunda Osmanlı Devlet’inde düzenlenen ilk belge Sened-i ittifak’tır. Belge her ne kadar ölü doğmuşsa da padişahın yetkilerini kısıtlaması bakımından oldukça önemlidir. Anayasal nitelikte belge olma özelliği taşıyan Sened-i İttifak Tanzimat’ın temelini oluşturmuştur. Tanzimat ile birlikte anayasal süreç başlamıştır. Bu süreç, değişen dünya koşullarına uyum sağlamak için ortaya çıkmıştır. Fransız İhtilali’nin etkilerini en aza indirmek, eşitlik, özgürlük ve adalet kavramlarıyla ortaya çıkan hak taleplerine yanıt vermek, tebaada eşitlik sağlamak böylece bağımsızlık düşüncelerini ortadan kaldırmak hedeflenmiştir. Tanzimat’ın tamamlayıcısı olarak ilan edilen Islahat Fermanı ile gayrimüslim tebaanın hakları netlik kazanmıştır. Adalet Fermanı ile temel hak ve hürriyetler devlet güvencesine alınmıştır. 1876 Anayasasının ilanı ile adalet sisteminde en köklü değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Anayasa ile devletin yapısı, işleyişi, mekanizması düzenlenmiş, Osmanlı vatandaşlarının temel hak ve hürriyetleri tanımlanmıştır. Uzun ve meşakkatli bir mücadelenin sonucunda elde edilen anayasal haklar oldukça kısa sürmüş, yeniden istibdat dönemine dönülmüştür. Aydınların, öğrencilerin ve İttihat ve Terakki’nin başlattığı direnişle II. Meşrutiyet yeniden ilan edilmiştir. 21 Ağustos 1909’da anayasa tadil edilmiştir. Yapılan tadille temel hak ve hürriyetler genişletilmiş, meşrutiyet sağlam bir zemine oturtulmuş, parlamento güçlendirilmiştir. Bu makalede Osmanlı Devleti’ndeki anayasal süreçler incelenmiş, anayasanın tanıdığı, temel hak ve özgürlüklerle devlet ve vatandaş arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 2.197
2023 Impact/Etki : 0.162
21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi