Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 63
 İndirme 32
SAĞLIK BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR İLE İLGİLİ BİLGİ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ
2019
Dergi:  
International Journal Of Eurasia Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma sağlık bilgisi öğretmen adaylarının genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkındaki bilgi ve tutumlarını tespit etmek amacıyla gerçekleşmiştir. Çalışma 2017-2018 güz döneminde, Fırat üniversitesi eğitim fakültesinde formasyon eğitimi alan 58 kadın, 32 erkek olmak üzere toplamda 90 hemşire ve hemşire adayları ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Demir ve Pala (2007) tarafından geliştirilen 14 sorudan oluşan “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Anketi” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPPS paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların %73.3’ü GDO terimini ilk kez televizyondan duyduğunu belirtirken, %21.1 i ise internet aracılığıyla duyduğunu belirtmiştir. GDO’ ya tarımda verimliliği artırmak amacıyla gerek duyulduğunu belirten katılımcı sayısı %63.3’dür. Katılımcıların %93.3 ü GDO’nun sağlık sorunları yaratabileceğini belirtmiştir. Katılımcıların %83.3’ü alışverişte ürünlerin etiketini okuduklarını, %98.8’u GDO’lu olan ürünlerin paketler üzerinde belirtilmesi gerektiğini ve %92.2’si paketin üzerinde belirtildiği takdirde bu ürünleri almayacaklarını belirtmiştir. Adayların tamamı domuz geni taşıyan bir ürünü tüketmeyeceğini belirtirken, %5.6'sı insan geni taşıyan bir ürünü tüketebileceğini belirtmiştir. Puanlama yapılması istenen ürünler arasında, demir ve Beta Karoten içeriği zengin çeltik (1.88) en yüksek puanı alırken, genetiği değiştirilmiş domates (1.21) en olumsuz puanı almıştır. Bu bulgular doğrultusunda sağlık bilgisi öğretmen adaylarının, GDO ile ilgili bilgi eksikleri olduğu ve GDO’lu ürünlere bakış açılarının olumsuz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

SAĞLIK BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR İLE İLGİLİ BİLGİ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ
2019
Yazar:  
Özet:

This study was carried out with the aim of identifying the knowledge and attitudes of teachers candidates about genetically modified organisms. The study was conducted in the 2017-2018 year period, with a total of 90 nurses and nurses candidates, including 58 women and 32 men, who received formation education at the Faculty of Education of the University of Fırat. The method of screening was used. The “Genetically Modified Organisms Survey” (Genetically Modified Organisms Survey) was developed by Iron and Pala (2007) as a data collection tool. The SPPS package program has been used to analyze the obtained data. 73.3% of participants said they heard the term GMO for the first time on television, while 21.1% said they heard it via the internet. The number of participants who said GMOs were needed to increase productivity in agriculture is 63.3%. 93.3% of participants said GMO could cause health problems. 83.3% of participants said they read the label of the products in the shop, 98.8% said GMO products should be listed on the packages and 92.2% said they would not buy those products if they were listed on the package. While all candidates said they would not consume a product that carries a pig gene, 5.6 percent said they could consume a product that carries a human gene. Among the products required to be scored, iron and beta carotene content gained the highest score in steel (1.88) while genetically modified tomatoes (1.21) gained the most negative score. According to these findings, health information teachers candidates have found that they lack knowledge about GMO and their views of GMO products are negative.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


International Journal Of Eurasia Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 864
Atıf : 1.914
2023 Impact/Etki : 0.075
International Journal Of Eurasia Social Sciences