Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 105
 İndirme 53
Fen Bi̇lgi̇si̇ Ogretmen Adaylarinin Geneti̇gi̇ Degi̇sti̇ri̇lmi̇s Organi̇zmalar (gdo) İle İlgi̇li̇ Algilarinin Beli̇rlenmesi̇
2018
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili algılarının metaforlar aracılığıyla belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı’nın 1., 2., 3. ve 4.  sınıfında öğrenim görmekte olan toplam 150 (111 kız, 39 erkek) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomonoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının GDO’ya ilişkin algılarını ortaya çıkarmak için her bir öğretmen adayına “Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) … gibidir, çünkü…” cümlesinin yazılı olduğu bir kağıt verilmiş ve bu cümleyi tamamlamaları istenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde NVIVO 11 programından yararlanılmıştır. Verilerin anlamlandırılmasında ve aralarındaki ilişkilerin ortaya çıkarılmasında içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonunda öğretmen adaylarının GDO’ya ilişkin dokuz ayrı kategoride 110 metafor ürettikleri belirlenmiştir. En fazla metafor “Diğer” ve “GDO Sağlık İlişkisi” kategorilerinde geliştirilmiştir. Katılımcıların ürettikleri metaforların nedenlerinin dört farklı kategoride toplandığı görülmüştür. Öğretmen adaylarının GDO ile ilgili ürettikleri metaforların nedenleri en fazla “Yarattığı Riskler” kategorisinde toplanmıştır. Bulgular sınıf düzeyi yükseldikçe GDO’lu ürün kullanmaya yönelik olumsuz görüşlerin azaldığını göstermiştir. Birinci sınıfta okuyan öğretmen adayları GDO’lu ürün kullanmaya yönelik hiç olumlu görüş belirtmemişlerdir. Ayrıca araştırmaya katılan kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla GDO’lu ürünlere yönelik daha olumsuz bir görüşe sahip oldukları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.632
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi