Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 6
 İndirme 3
Eğitim Fakültesi Öğrencileri ile Formasyon Eğitimi Alan Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Topluluk Karşısında Konuşma Becerisine Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en önemli farklılıklarının başında şüphesiz düşünme ve düşündüklerini ifade edebilme yeteneği gelir. İnsana özgü olan bu potansiyel onun çevresiyle ilişkilerini düzenlemesine, geliştirmesine imkân sağlar. Güçlü bir etkileşimi gerektiren bu ilişkileri, sahip olduğu iletişim becerisi ile gerçekleştirir. Bu açıdan bakıldığında iletişim insan için sağlıklı ve nitelikli bir yaşamın da ön şartı durumundadır. Bu öneme paralel olarak iletişimin birçok yolu bulunmaktadır. Konuşma ise bu yollardan en kısası, en kolayı ve en çok kullanılanıdır. Bu yönüyle konuşma becerisi insan için kritik bir role sahiptir. İletişimin ana unsuru olmasına karşın insan konuşma becerisinde kimi zorluklarla karşılaştığı bilinmektedir. Her ne kadar gündelik yaşamda gerçekleşen konuşmalarda çok fazla hissedilmese de bir gruba ya da topluluğa karşı konuşmalarda çok büyük problemler yaşanmaktadır. Üstelik araştırmalarda birçok eğitimcinin de topluluk karşısında konuşmaya karşı kaygılı oldukları hatta bu sorunun işlerine engel olabileceği tespiti yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı da öğretmen adaylarının topluluk karşısında konuşma becerisine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Bu kapsamda araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencileri ile aynı üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi pedagojik formasyon eğitimi alan son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubuna ise Eğitim Fakültesinden 239 ve formasyon eğitimi alan Fen Edebiyat Fakültesinden ise 229 öğrenci dahil olmuştur. Çalışma grubunu oluşturan üniversite öğrencileri ise tesadüfü yolla seçilmiştir. Araştırmada veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanması, çözümlenmesi ve raporlaştırılmasında etik ilkelere bağlı kalınmıştır. Araştırma sonucunda ise öğretmen adaylarının kendilerini genel olarak topluluk karşısında konuşma bakımından yeterli bulduklarını ancak topluluk karşısında konuşmaya ilişkin birçok sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Çalışmada ulaşılan bir diğer sonuç ise öğretmen adaylarının konuşma becerilerinin gelişmesine en çok etki eden kişilerin eğitimciler olduğudur. Ayrıca öğretmen adayları topluluk karşısında konuşma becerisinin geliştirilmesine ilişkin önerilerde bulunmuşlardır.

Anahtar Kelimeler:

Students of the Faculty of Education and the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Education and the Faculty of Education of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature of the Faculty of Science and Literature
2021
Yazar:  
Özet:

The most important differences that distinguish humanity from other living beings are, without a doubt, the ability to think and express what they think. This potential, which is unique to man, enables him to organize, develop his relationships with his surroundings. These relationships, which require a strong interaction, are accomplished with the communication skills they have. From this point of view, communication is also a priority for a healthy and quality life for a person. There are many ways of communication parallel to this importance. Speaking is the shortest of these ways, the easiest and the most used. In this regard, the ability to speak has a critical role for a person. Despite being the main element of communication, it is known that the ability of man to speak is faced with difficulties. Although the conversations that take place in daily life do not feel too much, the conversations against a group or a community have a lot of problems. Furthermore, research shows that many educators are concerned about speaking in front of the community and that this problem can even prevent their work. The aim of this study is to identify the opinions of the teachers candidates about their ability to speak in front of the community. In this context, the research has used a semi-configured conversation technique of quality research methods. The universe of research 2020-2021 educational year the University of Kırıkkale School of Education forms the last-class students of the same university's Faculty of Science and Literature with the last-class students of the same university's pedagogical formation education. The study group included 239 students from the Faculty of Education and 229 students from the Faculty of Science and Literature, which took formation education. The students who formed the study group were selected by chance. In the study, the data was collected with a semi-configured interview form developed by the researchers. The collection, analysis and reporting of research data is based on ethical principles. The study found that the teaching candidates found themselves sufficient in terms of speaking in front of the community in general, but they had many problems with speaking in front of the community. Another result in the study is that the teachers who are most influenced by the development of their speaking skills are the educators. Also, teachers candidates presented recommendations on the development of speech skills in front of the community.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.156
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences